Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OSVRT NA REPREZENTACIJU

Kauboji danas igraju posljednju utakmicu na Euru

Objavljeno prije

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Danas će rukometna reprezentacija Hrvatske u utakmici s Češkom pokušati ostvariti peto mjesto na EP u rukometu i tako završiti s pobjedom svoje nastupe Ta utakmica osim prestiža nema nikakvo bodovno značenje, što ne znači da se naši rukometaši neće boriti kako bi dokazali svoju neupitnu kvalitetu, i kao pojedinci i kao reprezentacija.

To što nismo stigli do polufinala, analizirat će se neko vrijeme s ciljem trasiranja novih postignuća i pozitivnih rezultata na svim natjecanjima.

Zapravo, brojni komentatori, treneri, bivši igrači i prijatelji rukometa već su započeli s takvim analizama čija se mišljenja kreću od ocjena da je naša reprezentacija doživjela golem neuspjeh, do onih koji kazuju da to ipak nije neuspjeh te da će naši rukometaši i u budućnosti predstavljati čvrstu reprezentativnu cjelinu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osobno ne prihvaćam ocjene onih koji kažu da su kritike upućene izabranicima Lina Červara zbog petog ili šestog mjesta, posljedica sportske nekulture hrvatskog rukometnog puka, dakle svih onih koji su kritizirali slabe točke izbornika ili pojedinih igrača. Zar u demokratskom društvu nije dopušteno iznositi vlastita stručna, pa i nestručna mišljenja, analizirati i zaključivati kako bi nam u sljedećim razdobljima bilo bolje. Eto, primjerice, izbornik Červar najavio je odlazak u zasluženu mirovinu, prestanak igranja za reprezentaciju najavili su Vori i Buntić, a sigurno će u tom smjeru krenuti i Alilović. Pa zbog čega prijatelji rukometa i stručnjaci ne bi progovarali i potencijalnim rješenjima i upozorili na loše pokazatelje u igri naših reprezentativaca. Odličja i stare zasluge nitko nikome ne odriče, ali zar je neumjesno tražiti bolja rješenja i bolje rezultate.

Ako će se već tražiti novi izbornik, a to znači i svi njegovi suradnici, tada su razumljivi prijedlozi i stručnjaka i nestručnjaka. Već se tako govori o sadašnjem Červarovom pomoćniku Horvatu, i Zlatku Saračeviću te o još nekim imenima. Meni u ovoj prigodi pada na pamet Metkovac Ivica Obrvan, bivši reprezentativac i dokazani trener nekoliko europskih klubova s brojnim trofejima, a bio je i izbornik Makedonije. Takvih rukometnih stručnjaka nema puno pa bi bio red da mu se konačno pruži prilika za dugoročni ugovor i stvaranje nove, potentnije reprezentacije. No, svi u Hrvatskoj znaju da će ime novog izbornika ovisiti o volji Zorana Gopca neprikosnovenog vladara hrvatskog klupskog i reprezentativnog rukometa. Ako to znamo, a znamo, tada su uzaludni svi prijedlozi (ne)kulturnog rukometnog svijeta, bez obzira na to radi li se o sadašnjosti ili o budućnosti.

Hrvatska jest mala zemlja, ali je na sportskom planu velesila i ne bi bilo dobro da se budući projekti kroje u uskom krugu ljudi. Jer, i takvi su oblici odlučivanja uvelike doveli do slabljenja brojnih nekada vrhunskih klubova u Hrvatskoj, ponajprije zbog koncentracije kvalitetnih igrača u jednom klubu.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije