Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

WINGS FOR LIFE

104 kilometra Metkovića za one koji ne mogu trčati

Objavljeno prije

wflwr_1

Među tisućama natjecatelja diljem svijeta koji su u nedjelju, 4. svibnja, točno u podne po našem vremenu stratali u međunarodnoj humanitarnoj utrci Wings for Life World Run našli su se i naši sugrađani. Maratonac Ruđer Bošković, u suradnji sa Gradom Metkovićem i UOSI Prijatelj, organizirao je odlazak grupe maratonaca u Zadar gdje su zajedno sa dvije i pol tisuće trkača startali sa Pozdrava suncu na zadarskoj rivi. Zadar je bio jedna od 40-ak lokacija diljem svijeta na kojima je u toj utrci u isto vrijeme trčalo 36 tisuća ljudi, te je s brojkom od 2,5 tisuće svrstan na 5 mjesto po brojnosti trkača.

Dakle, cijeli svijet je trčao s istim ciljem – pomoći radu zaklade Wings for Life čija je misija pronaći lijek za izlječenje ozljeda leđne moždine. Kompletan prihod ove jedinstvene svjetske utrke doniran toj zakladi koja će prikupljena sredstva uložiti u obećavajuće istraživačke projekte.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Prvi put u povijesti trkači su imali cilj, ali ne i ciljnu liniju, barem ne onakvu na kakvu su navikli. Pola sata nakon starta utrke za trkačima u isto vrijeme na svim stazama u svijetu krenulo je presretačko vozilo, vozeći konstantnom brzinom od 15 km/h. Kada vozilo prestigne trkača za njega je utrka završena. Pa su tako naši maratonci istrčali: Hrvoje Lazarević (UOSI Prijatelj) 5 km, Ivan Biško 6 km, Ivan Pavlović i Josip Vladić 7,5 km, Pavo Dujmović 12 km, Vicko Bošković 18 km, Biljana Taslak 21 km i Ruđer Bošković 27 kilometara.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije