Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Zamolba za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama

Objavljeno prije

Udruga ‘Neretvanska mladež’ uputila je Zamolbu za hitno očitovanje u vezi prijedloga Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama radi uskraćivanja sredstava za proizvodno vezanu potporu neretvanskim poljoprivrednicima.

U nastavku donosimo cjelokupni tekst Zamolbe, kao i link za Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore:

Poštovani!
Dana 7.2.2020. na e-savjetovanju je izašao prijedlog Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama.

Još prošle godine smo reagirali na odrednicu Pravilnika i uvjet o minimalno 2 Ha za PVP za voće, odnosno mandarinu. Odgovoreno nam je da te stvari treba potvrditi EK do 8. mjeseca za sljedeću godinu.

U sedmom mjesecu smo dobili iz HPK Tehnološke smjernice za voćare korisnike PVP, gdje se između
ostalog navodi sljedeće:

– Za mandarinu kao voćnu kulturu koja se uzgaja samo u mediteranskom području zbog rascjepkanosti
i veličine parcela, te trešnje zbog veličine parcela i intenzivnosti uzgoja PVP se dodjeljuju za površine pokrivene predmetnom kulturama od minimalno 0,5 ha do 10 ha. PVP za jagodu dodjeljuje se za minimalnu površinu pokrivenu tom kulturom od 0,25 ha do 10 ha.’

Iz podataka APPRRR na području grada Opuzena 778 PG-a ukupno obrađuje 842 Ha, znači da jedno poljoprivredno gospodarstvo prosječno obrađuje 1,21 Ha. Na području općine Slivno 371 PG ukupno obrađuju 421 Ha, što čini prosječno 1,14 Ha po gospodarstvu.

Postavljamo pitanje: tko sa očitom namjerom kažnjava proizvođače mandarina u dolini Neretve i uporno forsira minimalnu površinu za PVP od 2 Ha? Zašto je rad Hrvatske voćarske zajednice zamro? Zašto vodstvo HVZ radi isključivo na realizaciji osobnih interesa, a ne interesa svih voćara kao krovna organizacija?

Molimo hitno očitovanje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice i Hrvatske poljoprivredne komore.
S poštovanjem,

mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge

Tehnološke smjernice za voćare korisnike proizvodno-vezane potpore

OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA AGRUMA!

Na pojedinim lokalitetima vidljiv je jak napad lisnih uši i crvenog pauka agruma, nužno je poduzeti mjere zaštite

Objavljeno prije

Obilaskom nasada agruma na pojedinim lokalitetima vidljiv je jak napad populacije lisnih uši i crvenog pauka agruma (osobito u mladim nasadima).

U ovakvim slučajevima nužno je poduzeti mjere kemijske zaštite insekticidima koji su registrirani za tu namjenu. Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Za suzbijanje lisnih uši  dozvoljeni su pripravci: Closer, Movento, Asset Five, Decis 100 EC, Decis 2,5 EC, Scatto, Demetrina 25 EC, Rotor Super i Vydate 10 L (putem navodnjavanja).

Pripravcima na osnovi dimetoata ( Rogor 40, Perfekthion, Chromogor, Calinogor) je ukinuta/istekla registracija, dopuštena je primjena zaliha do datuma u polju krajnji rok za primjenu zaliha-30.06.2020. Podsjećamo proizvođače agruma da je

Za suzbijanje štitastih uši (lovorova štitasta uš ,siva štitasta uš agruma ,kineski medič, narančina štitasta uš, narančin crvac) na agrumima registrirani su pripravci: Closer, Movento, Pyxal, Brai, Proximo, Reldan 22 EC uz dodatak okvašivača.

Štitaste uši mogu se suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva : Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neu , Ovitex, Laincoil, insectoil Key, Estiuoil .

Za suzbijanje crvenog pauka i koprivine grinje na agrumima su registrirani pripravci: Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Vertimec Pro, Zoom 11,Envidor SC 240, Diablo SC, Milbeknock, Shoshi.

Za zaštitu od gljivičnih oboljenja antraknoze (Colletotrichum gleosporioides) i vršne truleži plodova    (Alternaria citri) može se koristiti pripravak na osnovi mankozeba: Dithane DG Neotec .

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji. Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije