Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDA

Stanje u neretvanskoj poljoprivredi sve je teže, a odgovora na brojna pitanja nema

Objavljeno prije

Dolina Neretve, Dubrovačko-neretvanska županija

Poljoprivredni proizvođači, uvoznici, djelatnici resornog ministarastva, otkupljivači, analitičari, bivši i sadašnji agrarni stručnjaci, posrednici i prerađivači imaju u određenoj mjeri slična mišljenja, ali i posve suprotna kada se govori o problemima neretvanskog agrara, egzistenciji ljudi i posljedicama.

Najzanimljivije od svega je činjenica da se o proizvodnji, kvaliteti proizvoda, otkupu i tržištu te cijenama poljoprivrednih proizvoda u dolini Neretve najviše govori u trenucima početaka berbe voća ili povrća, a ne kako bi trebalo, nekoliko mjeseci pa i godina prije početka sezonske berbe.

Tako i ovih dana čitamo i slušamo izjave proizvođača, predstavnika otkupljivača i drugih dežurnih analitičara, koji po istoj špranci kao najveće probleme neretvanskih proizvođača navode nemogućnost plasmana povrća i voća, nedostatak radne snage u poljima, neriješeno pitanje raspolaganja državnim zemljištem, nedostatak preradbenih kapaciteta, slabu konkurentost proizvoda na tržištu, napuštanje proizvodnje zbog neisplativosti, koji kao posljedicu svega vide i u iseljavanju stanovništva.

Navode mnogi da je problem s plasmanom povezan i s uvođenjm sankcija Rusiji pa je europskim zemljama ostalo samo eruropsko tržište na kojemu  veći i snažniji pobjeđuju, jer oni određuju cijene i tržišne odnose, dok mali i neorganizirani propadaju i nestaju. To znači da višak roba iz zemalja EU kola u svim zemljama pa tako dolaze i u Hrvatsku po nižim cijenama. Proizvođači uvjeravaju da po tim cijenama ne mogu proizvoditi niti mogu ostavarivati dohodak pa se obraćaju resornom ministarstvu i drugima koji bi im mogli ublažiti probleme.

Iz Ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da je prošle godine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske poljoprivrednicima u dolini Neretve odobreno 100 milijuna kuna za povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, za preradbene pogone, za mlade poljoprivrednike te za navodnjavanje površina, s naznakom da će realizacija programa početi ove godine.

Dodaje se da je za poljoprivrednike na području Dubrovačko-neretvanske županije prošle i ove godine odobreno 26 milijuna i 300 tisuća kuna izravnih ulaganja.

Nezadovoljni poljoprivrednici imaju svoja obrazloženja za stanje u kojemu se nalaze, a stručnjaci napominju kako su problemi Neretvana višestruki, od nedostatka radne snage i problema s državnim zemljištem, do promjene klimatskih pojava, ponašanja uvoznika i stranih trgovačkih lanaca, nepostojanja poslovne politike i planova i drugih pojava.

Metković NEWS, Reklama projekti i natječaji, banner 960x200px

Kao posljedjice takvog stanja u neretvanskog agraru spominju se napuštanje proizvodnje na stotinama hektara zemljišta, propast plasteničke proizvodnje koja je u posljednjih nekoliko godina umanjena za 8o posto, loše povlačanje sredstava iz EU i konačno, isljevanje ljudi.

Iz resornog ministarstva savjetuju udruživanje poljoprirednika, osmišljavanje poslovne politike temeljene na ispitivanju tržišnih zakonitosti, okrupnjavanje rascjepkanih posjeda, potrebu osiguranja površina i nasada te niz drugih mjera.

Na svim tim mjerama treba sustavno raditi cijele godine, a ne samo u tijeku berbe i prodaje. Dio problema ponavlja se desetljećima pa je neke od njih trebalo davno riješiti.

Kada počne berba mandarina ponovo će se govoriti o plasmanu, cijenama i tržištu. I tako iz godine u godinu.

Piše: Pero Jakić

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije