Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

SUZBIJTE ŠTITASTE UŠI

Obavijest proizvođačima mandarina

Objavljeno prije

Neretvanska mandarina

Pregledom nasada mandarina na stablima kod kojih je krenula vegetacija uočena je populacija štitastih uši iznad gospodarskog praga štetnosti. Zaraza štitastim ušima vidljiva je i po prisutnosti „medne rose“ na zelenim dijelovima biljke na koju se tijekom vegetacije naseljavaju gljive čađavice.

Na taj način se već oslabljenim stablima smanjuje se asimilacijska površina lista. U navedenim slučajevima preporučujemo uporabu insekticida koji su registrirani za kurativno suzbijanje štitastih uši trgovačkog naziva: Pyxal, Brai, Movento uz dodatak okvašivača.

Navedenim pripravcima moguće je dodati pripravak na osnovi mankozebatrgovačkog naziva: Dithane DG Neotec, Penncozeb 75 DG, radi preventivnog suzbijanja gljivičnih bolesti ( antraknoza, vršna trulež ploda).

Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva :Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neuu koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana.

Kemijske mjere zaštite u voćnjaku ne smiju se provoditi za vrijeme cvatnje.
Zaštitna sredstva primijeniti sukladno uputama na etiketi.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
metkovic.hr

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije