Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

Izvješće o stanju na tržištu mandarina

Objavljeno prije

Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež objavila je Stanje na tržištu mandarine (20.10. – 10.11.2019.):

Otkup se nastavio ograničeno i otežano sa izmjenom radnih i neradnih dana, odnosno dana kada otkupljivači uzimaju mandarine i dani kada ne uzimaju.
Otkupne cijene su se kod većine izravnale na razinu od 2,30 Kn (kalibri 1,2,3) i 1,00 (kalibri 4 i 1x). Kalibra 5 je ove godine minimalno i plaća se od 0,5-1 Kuna za kilogram. Međutim, cijena se kao i u proteklom periodu korigira masom proizvoda.
Posljednjih 10 –tak dana, prati nas izuzetno kišovito vrijeme i vrijeme u jugu, koje onemogućuje berbu, ali i uzrokuje brzo propadanje plodova nakon berbe.
Na otkupima su enormno veliki otpisi robe, koji su kod nekih otkupljivača transparentni i proizvođači se pozivaju u vrijeme kalibriranja, dok se kod drugih bez imalo milosti otpisuje i do 90% preuzete robe, bez prisutnosti proizvođača.
U narednom periodu nas i dalje očekuje kišovito vrijeme, što će najvjerojatnije uzrokovati propadanje svih preostalih neobranih plodova na stablu.
Izrazito veliki je napad puževa, koji prave velika oštećenja na plodu mandarina, koja rezultiraju propadanjem i truljenjem plodova.

S poštovanjem,
mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Obavijest proizvođačima agruma na izdvojenom lokalitetu Pržinovac

Objavljeno prije

Obavještavamo proizvođače agruma da se na izdvojenom lokalitetu Pržinovac u nasadu grejpa u kojem su postavljene feromonske lovke za praćenje i ulov populacije sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata), bilježi ulov jedinki iznad gospodarskog praga štetnosti kao i prisutnost ličinki u plodovima grejpa. Proizvođačima na spomenutom području savjetujemo provođenje mjera zaštite pripravkom Success Bait čija je karenca na agrumima 4 dana. Ostalim proizvođačima savjetujemo postavljanje žutih ploča u nasade u cilju praćenja leta i pojavnosti populacije štetnika te   pravovremenog suzbijanja. Praćenje populacije mediteranske voćne muhe i očitanje lovnih trapova tjedno provode djelatnici HAPIH-a u sklopu aktivnosti koje su propisane Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe u cilju ranog otkrivanja žarišta .

Podsjećamo proizvođače agruma kao i ostalih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe ( bresaka, nektarina ,šljiva, marelica, smokava , kakija i dr.)  da su sukladno Akcijskom planu dužni su provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati . Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina , osim suzbijanja gospodarski najznačajnijeg  štetnika agruma  sredozemne voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima .

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr
Ministarstvo poljoprivrede /Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije