Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

HRVATSKOJ POLJOPRIVREDI NUŽNI SU KORJENITI PREOBRAŽAJI

Bez krucijalnih promjena nema boljitka za poljoprivrednike i poljoprivredu

Objavljeno prije

Dolina Neretve

Ovih dana čitamo i slušamo o navodnom trgovinskom uvozno-izvoznom ratu između Hrvatske i zemalja u okruženju s kojima ,prema hrvatskim statističkim podacima imamo pozitivnu bilancu .

Naime, Hrvatska je povećala takse na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo erupciju negodovanja u susjednim i drugim državama čiji su se predstavnici sastali i od Hrvatske zatražili da smanji naknade za inspekcijski pregled voća i povrća iz uvoza . Naknade za inspekcijski nadzor s 12 eura povećane su na 270 eura.

Naša zemlja , kažu susjedi, uveze dvostruko više rajčica nego što ih izveze, zelene salate uveze osam puta više nego izveze, a slično je i s marelicama, breskvama i šljivama, češnjakom i krumpirom.

EU je svoje strane pozvala na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije, u dobroj vjeri da će se tenzije primiriti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Hrvatski poljoprivrednici kazuju da su upravo oni od ministra Tolušića tražili rigorozniji nadzor prilikom uvoza voća i povrća iz drugih zemalja.

Podsjetimo da su i neretvanski proizvođači dinja i lubenica ovoga ljeta govorili o prekomjernom uvozu tih vrsta voća zbog čega ne mogu prodati svoje, kako ističu, kvalitetnije proizvode od onih iz uvoza. Godinama se slična stanja javljaju u vrijeme berbe i prodaje grožđa iz vrgorsko-neretvanskog vinogorja , ali i prilikom berbe i prodaje drugih poljoprivrednih proizvoda. Proizvođači mandarina godinama upozoravaju na probleme  oko plasmana mandarina, na niske otkupne cijene, subvencije i ostale probleme koji su stalni pratitelji proizvođača u tom sektoru gospodarstva.

Bez krucijalnih promjena nema boljitka za poljoprivrednike i poljoprivredu

Nekada se govorilo da dolina Neretve može hraniti pola Hrvatske, da se iz tog podneblja hranom mogu opskrbljivati svi ugostiteljski objekti od Makarske do Dubrovnika, posebice u jeku turističkih sezona. Uostalom, Dolina je nazivana i  „Malom Kalifornijom“.

Nažalost, te tvrdnje nisu nikada dokazane, a teško da će i biti unatoč golemom trudu marnih poljoprivrednika koji na većim ili manjim parcelama uzgajaju voće i povrće.

Jedan od razloga stagnacije u poljoprivredi svakako je nered u raspodjelama i raspolaganju državnim zemljištem, bolje reći zemljištem kojega su nekada koristili PIK Neretva i PODUH.

Tomu svjedoče brojni sudski postupci, nedosljednost u raspodjeli, pogodovanja prilikom raspodjele, zapuštenost nakon dobivanja prava za obradu, davanje parcela u podzakup ili najam, slaba povezanost  samih poljoprivrednika, nelogičnosti u dodjeli poticaja ili državnih subvencija, mešetarenja otkupljivača poljoprivrednih proizvoda i niz drugih čimbenika.

Navodnjavanje je jedna od ključnih kočnica modernizacije cjelokupnog neretvanskog agrarnog prostora.

Naime, inicijalni krajobraz neretvanskog kraja formiran je završetkom ledenog doba i početkom holocena-aluvija, prije 10000 godina, a prirodna obilježja delte počela su mijenjati tek početkom prvih melioracija (jendečenjem), kako bi se kasnijim suvremenim zahvatima dobilo kultivirano zemljište.

Prvo su Mlečani a zatim Austrijanci uočili komparativne prednosti delte Neretve u odnosu na okolni krški prostor. Jedan od većih zahvata ostvaren je od 1881.do 1889.godine kada je reguliran tok Neretve od Ploča do Metkovića, ali zemljište nije isušeno. Najintenzivniju preobrazbu taj prostor doživio je od 50-tih do 80-tih godina 20.stoljeća kada su započete i u većoj mjeri završene suvremene melioracije.

No,u dolini Neretve  nastali su novi problemi s obzirom na slanost površinskih podzemnih voda koje bi trebale biti temelj navodnjavanja .

Izgrađeni su, doduše, neki kanali, ali sustavi za navodnjavanje nisu završeni. Aktualna županijska vlast i Vlada RH prije dva mjeseca najavili su nastavak radova na sustavima za navodnjavanje. Nadamo se da će država konačno investirati sredstva na području koje ima goleme potencijale .

Udruživanje poljoprivrednika

Svugdje u svijetu  postoji povezanost proizvođača  u poljoprivredi, utanačeni su suradnički odnosi i uglavnom zajamčeno tržište. Možda bi i neretvanski poljoprivrednici mogli više razmišljati o udruživanju i zajedničkom nastupu na domaćem i inozemnom tržištu radi  razmjene iskustava i kvalitetnije proizvodnje, pa zbog toga i veće zarade. Međutim, ni danas nema pouzdanih podataka koliko se hektara zemljišta obrađuje i kako je ono raspoređeno za uzgoj pojedinih kultura. U medijskim pa i stručnim osvrtima stalno se spominje riječ „oko“, a ta nejasnoća nije dobra preporuka za pisanje projekata za dobivanje sredstava iz EU.

Kao primjer suvremenih nastojanja u regeneriranju neretvanske poljoprivrede služi nekolicina vinogradara koji  u priobalju na novostvorenim površinama uzgajaju vinovu lozu i proizvode vrhunska vina.

I da zaključimo, jedinice lokalne samouprave, Vlada RH, županijske i državne agencije, investitori, stručnjaci i vlasnici poljoprivrednih površina, mogli bi i morali donijeti srednjoročni i dugoročni plan razvoja poljoprivrede na području doline Neretve, sačiniti projekte i analizirati stanje okoliša, kako bi se pomirili interesi ljudi i sačuvali prirodni resursi.

Pero Jakić/Metkovic NEWs

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije