Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLAN ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Vinko Dragović: Engleski jezik i informatika za svu djecu u predškolskom odgoju!

Objavljeno prije

HNS Vinko Dragovic

Svjesni smo da je sustav odgoja i obrazovanja centraliziran u mnogim važnim segmentima, ali ipak određene nadležnosti Grada Metkovića otvaraju veliki prostor za osmišljavanje pametnih obrazovnih politika koje maksimalno razvijaju potencijale naših mladih građana.

PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Iz jedne perspektive možemo se pohvaliti infrastrukturom koju osiguravaju vrtići Grada Metkovića, ali osnovna stvar jest omogućiti upis djece u vrtićke skupine tijekom cijele godine. Također, financijska podrška Grada Metkovića usmjerena u predškolski odgoj mora biti puno veća. Ne bi se smijelo događati da o vrijednim djelatnicima vrtićkih ustanova ovisi infrastruktura i oprema u vrtićima niti da odgajateljice i odgajatelji svojim novcem kupuju didaktičku opremu i igračke. Grad Metković mora se držati pedagoških standarda i održavati ih na najvišem nivou.

Kao građani Grada Metkovića ne smijemo predškolske odgojne ustanove shvaćati kao ustanove za čuvanje naše djece, već kao mjesto stjecanja prvih znanja i vještina te kritičkog rasuđivanja. Moramo im pružiti sigurnost, razvijati svijest o zdravlju i higijeni, svijest o ekologiji i dječjim pravima. Uz to u starijim vrtićkim skupinama moramo omogućiti razvoj psihosocijalnih vještina i poticati interes za učenje, tehnologiju i znanost. Grad Metković po svim tim pitanjima može učiniti puno.

Potrebne mjere i ciljevi predškolskog odgoja i obrazovanja:

 • opremiti vrtiće didaktičkom opremom te svim sredstvima potrebnim za igru, učenje i psihofizički razvoj djece
 • omogućiti upise u vrtiće tijekom cijele kalendarske godine
 • integrirati program učenja engleskog jezika za starije vrtićke skupine uključen u redovnu cijenu vrtića
 • integrirati program informatičkog obrazovanja za starije vrtićke skupine uključen u redovnu cijenu vrtića
 • integrirati programe educiranja darovite djece kao i djece sa teškoćama u razvoju uključene u redovnu cijenu vrtića
 • zaposliti dodatno osoblje s ciljem podizanja kvalitete rada te poboljšanjem statusa zaposlenih

OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

Smatramo da je osnovni problem osnovnih i srednjih škola rad u dvije smjene. Također, zaključujemo da na području grada Metkovića nedostaju još dvije škole koje bi omogućile osnovni preduvjet razvoja školstva s ciljem ostvarenja jednosmjenske nastave.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ostvarenjem jednosmjenskog rada otvaramo mogućnosti ostvarenja produljenog boravka u školi, stvaramo uvjete za provođenje zdravstvenog i građanskog odgoja, mogućnost da djeca ispune sve svoje obveze u školi i da im ostatak dana služi za igru, druženje i razvijanje ostalih kompetencija.

Vrata svih škola moraju biti otvorena tijekom cijeloga dana. Škola ima infrastrukturu koju trebamo kvalitetnije koristiti. Grad Metković treba sufinancirati realizaciju dodatnih programa vezanih za sport, umjetnost, strane jezike, informatičke vještine, te učenicima omogućiti pomoć u svladavanju gradiva. Potrebno je omogući realizaciju programa poput brige za zdrav način života, stvaralaštvo, financijsku pismenost te poslovna i poduzetnička znanja i vještine.

Stipendijama i nagradama moramo poticati interes i učenje predmeta iz društvenog i humanističkog područja, te posebice iz STEM područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Nema svaki učenik jednake uvjete i šanse za ostvarenje svog školovanja. Grad Metković mora pronaći financijska sredstva za sufinanciranje usluge prijevoza učenika u školu, sufinanciranje školskih udžbenika i dnevnih obroka, ali ne svima i ne linearno, već onima kojima je to najpotrebnije, onima čiji roditelji nažalost iz objektivnih razloga ne mogu osigurati svojoj djeci sve ono što ona i zaslužuju.

Potrebne mjere i ciljevi osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja:

 • izgradnja dodatne osnovne i srednje strukovne škole na području grada Metkovića
 • organizacija i realizacija jednosmjenske nastave u svim školama
 • omogućiti produženi boravak djeci najmlađe dobi u osnovnim školama
 • potpuno informatizirati i digitalizirati škole
 • otvoriti škole učenicima tijekom cijelog dana s ciljem realizacije dodatnih sadržaja
 • sufinancirati zaposlenje dodatnih edukatora iz različitih stručnih područja
 • povećati stipendije i nagrađivati izvrsnost iz STEM, humanističkih i društvenih područja
 • povećati stipendije za učenike lošijeg imovinskog stanja
 • konstantno usklađivanje obrazovnih programa s tržištem rada

Izvori sredstava za realizaciju potrebnih mjera i ciljeva:

Prepoznajemo tri osnovna pravca osiguravanja potrebnih sredstava za realizaciju spomenutih mjera i ciljeva. Prvi pravac je reorganizacija i preusmjeravanje rashoda gradskog proračuna političkom odlukom bez stvaranja dodatnih optrećenja prema građanima. Drugi pravac je provođenje mjera stvaranja dodatnih prihoda u gradskom proračunu i suficita kojeg ćemo usmjeriti u spomenute projekte. Treći pravac, možda i najbitniji jest korištenje sredstava iz EU programa i strukturalnih fondova.

Vinko Dragović, HNS
www.hns-metkovic.com

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije