Ostanimo u kontaktu

OTVORENO PISMO

Bivši predsjednik Sabora RH Luka Bebić otvoreno o mostu kopno – Pelješac

Objavljeno prije

Most kopno - Pelješac, Luka Bebić

Prije dva dana u redakciju Metkovic NEWs-a stiglo je otvoreno pismo bivšeg predsjednika Sabora RH, gospodina Luke Bebića, koji svoju izjavu, odnosno otvoreno pismo potkrepljuje transkriptima sa sjednica sabora iz 1998. godine.

Otvoreno pismo i priloge objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

U privitku Vam šaljem presliku fonogramske snimke sa sjednice Hrvatskog sabora od 1. 10. 1998. godine, a u svezi točke dnevnog reda donošenje Zakona o otocima.

Kako se poluotok Pelješac i ranije, a posebno u ovom prijedlogu Zakona  tretirao kao otok, vidljivo je da sam u ime kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, na ovoj sjednici obrazložio potrebu povezivanja Pelješca s ostatkom Hrvatske i to izgradnjom mosta na najpogodnijoj lokaciji.

Ova rasprava u Saboru se odvijala 10 dana prije izvanrednih izbora za Županijsku skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije (izbori 11. 10. 1998. godine). To ističem jer je u promotivnom letku županijski HDZ apostrofirao potrebu izgradnje mosta kopno-Pelješac.

Sada se u javnosti iznose različite neistine vezane za ideju i izgradnju  mosta. Znamo tko se suprotstavljao, pa čak i izrugivao ideji o gradnji mosta.

Sada kada je Europa, odnosno Europska komisija, na temelju stručnih i znanstvenih argumenata prihvatila i proglasila kao najbolje rješenje upravo izgradnju mosta, javljaju se oni koji  su cijelo vrijeme bili protiv i prisvajaju i ideju i zasluge za gradnju.

Nije hrvatska Vlada uvjeravala Europu da treba graditi most, nego je Europa nakon opstruiranja izgradnje mosta, konačno prisilila ovu Vladu da (uz velike muke, protivljenja i odgađanja) prihvate nastavak gradnje mosta.

Treba uvažiti činjenice, a ne lažne, tobožnje zasluge.
Ali, izbori su, zar ne!?
Dobro dođu i očite laži. Nadam se da birači i javnost nisu zaboravili.

Neću komentirati laži u Slobodnoj Dalmaciji od 18. srpnja 2015. novinara (rodom iz Hodilja kod Stona) koji je i ranije u svojim natpisima ismijavao i izrugivao ideju gradnje mosta.

Očito sada treba kupiti novo povjerenje, a ako se kupuje na lažima nije dugog vijeka, osobito kada laži ili istina zavise o ideološkom predznaku novinara kao u ovom slučaju.

S poštovanjem,
Luka Bebić

Priloženi dokumenti:
Sken.Dokument 1, Sken.Dokument 2, Sken.Dokument 3, Sken.Dokument 4Sken.Dokument 5.

Zagreb, 19. srpnja 2015. godine

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Zahtjevi za izdavanje e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka, 29. srpnja 2021. do 15 sati

Objavljeno prije

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica.

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije