Ostanimo u kontaktu

ZAHVALNO HODOČAŠĆE U 50. OBLJETNICI ŽUPE

Župno zahvalno hodočašće u Bari i svetišta Južne Italije

Objavljeno prije

Nakon župnog zahvalnog hodočašća u Bari i svetišta Južne Italije, hodočasnica Marija Zovko o putovanju je napisala:

Ova godina je posebna za nas zbog obilježavanja pedesete obljetnice župe sv. Nikole biskupa. Još važnija nam je činjenica da u našu crkvu, milošću Božjom i upornošću našeg župnika don Davora i nadbiskupa Marina Barišića, dolaze relikvije sv. Nikole, koje će trajno biti pohranjene u našoj crkvi.

Tim povodom organizirane su razne pobožnosti, duhovna obnova, velika Devetnica, ali i zahvalno hodočašće našem svecu zaštitniku u Bari i svetišta južne Italije 18. -24. listopada 2019.

Nas 50-tak hodočasnika krenuli smo autobusom do Dubrovnika, pod duhovnim vodstvom župnika don Davora, koji nam je i ovaj put pripremio bogati molitveni program. Svi smo imali priliku pristupiti sakramentu sv. ispovijedi prije i tijekom hodočašća, kako bi naša zahvala bila Bogu ugodnija, a milost za duše veća.

Slijedila je plovidba trajektom, a jutro nas je zateklo u suncem okupanom Bariju. Ubrzo smo stigli do bazilike sv. Nikole. Od Gordane smo doznali mnogo povijesnih činjenica o životu omiljenog nam sveca, o brojnim čudesnim događajima i za njegovog života i nakon smrti. U posjetu muzeju “Museo Nicolaiano” osjetili smo dašak prošlosti, kroz audio i vizualni prikaz stilova bazilike, zadivljeni izloženim predmetima sv. Nikole i zavjetnim darovima.

 U bazilici nas je dočekao prior bazolike Giovanni Distante  kojem smo od srca zahvalili zbog relikvija sv. Nikole i uručili mu prigodni dar od župe. Vrhunac dana bila je sv. misa u kripti bazilike na grobu sv. Nikole. Svi smo bili duboko dirnuti dok smo slušali o sv. Mani koja neobjašnjivo kaplje iz svečevih suhih kostiju. Predali smo Gospodinu svoje molitve i zahvale, pa nakon sv. mise krenuli kroz živopisne ulice u posjet katedrali San Sabino. Zatim je uslijedila vožnja do gradića Alberobella koji po zaštitom UNESCO-a, poznatog po kućicama kružnog oblika zvanih Trulli. Zanimljive građevine, šetnja i razgled, predivna panorama, mali restorani, “gelaterije” i “caffeterije”… svatko je mogao naći nešto  za sebe. Kasno popodne nastavili smo put prema San Giovani Rotondu. Smjestili smo se u hotel, večerali i puni dojmova krenuli na počinak.

Maglovito jutro obećavalo je sunčan dan. Pješice smo krenuli do svetišta sv. Padre Pija. Službeni talijanski vodič nam je izložio sve zanimljivosti arhitekture nove bazilike, sav umjetnički izričaj ambona i lukova. Mi smo ipak nestrpljivo čekali silazak do groba sveca da iskažemo štovanje neraspadnutom tijelu i prinesemo u srcu svoje molitve. Red je polako odmicao, što nam je dalo priliku promatrati predivne freske na zidovima koji prikazuju događaje iz života sv. Padre Pija i sv. Franje, a koje je izradio poznati svećenik i umjetnik p. Marko Ivan Rupnik. Pred svečevim neraspadnutim tijelom smo stajali u tišini i molitvi, ganuti Božjim čudom. U istom duhu sabranosti obavili smo pobožnost križnog puta na otvorenom, penjući se na brdo, noseći križ i pritom se izmjenjujući, od postaje do postaje. Molitve i suze prelijevale su nam dušu.

Poslijepodne smo se uputili prema mjestu Monte Sant’Angelo, gdje se nalazi svetište sv. Mihaela arkanđela na brdu Gargano, uklesano u pećini. Poseban je doživljaj sv. misa na takvom mjestu, koje je posvećeno, ne od čovjeka, već od samog arkanđela. Iz naših grla orila se pjesma majci, Kraljici Hrvata. Oduševila nas je i šetnja slikovitim gradićem, najljepšim u regiji Apulija. Navečer smo se vratili u San Giovanni Rotondo, jer se još nismo oprostili od Padre Pija. Ujutro smo se okupili u njegovoj staroj crkvi. Don Davor je služio sv. misu na istom oltaru na kojem je za života, svakodnevno,  naš svetac prikazivao svetu misnu žrtvu. U detaljnom obilasku, vidjeli smo ćeliju u kojoj je Padre Pio spavao, stvari kojima se služio, misnicu u kojoj je slavio misu zadnjeg dana života, križ pred kojim je dobio stigme, stolicu u kojoj je umro. Cijeli njegov život prikazan je u muzeju voštanih figura, predočen na poseban način pomoću glazbenih i svjetlosnih efekata.

Prepuni dojmova, sa pjesmom na usnama, krenuli smo prema Foggi i svetištu Okrunjene Gospe, najvećem Marijanskom svetištu južne Italije. Ovo svetište su pohodili mnogi sveci, među kojima je i Padre Pio.

Naše slijedeće odredište bio je gradić Chieti, gdje smo prenoćili. Ujutro smo krenuli do Manoppela u posjet crkvi gdje se čuvare likvija Svetog  Lica – “Veronikin rubac”. Napravljen je od niti periske, na njemu nema ni boje ni krvi, ali se na platnu jasno iz svih kuteva, sprijeda i otraga, vidi lice uskrslog Isusa. To je relikvija koja nije ljudskom rukom napravljena. Na oltaru podno nje, slavili smo sv. misu.

Moram napomenuti, da nam je velika milos tšto  smo u svakom svetištu, uvijek na mjestu događanja, imali sv. misu koju je služio naš župnik, a mi sudjelovali pjesmom, čitanjem  i molitvom.

Popodne smo obavili neizostavnu kupovinu sira i delicija u gradu Pescari, a uvečer nastavili prema Casci u susret sv. Riti. Na ulazu u grad pozdravio nas je veliki bijeli kip svetice. Na večeri smo se obradovali susretu sa Gradišćanskim Hrvatima koji su bili smješteni  u istom hotelu kao i mi. Ujutro smo odmah krenuli do bazilike sv. Rite, gdje smo imali sv. misu, najvažniji dio dana. Župnik nam je ispričao sve o Euharistijskom čudu koje se čuva i časti u kripti, tj. hostiji koja se pretvorila u komad mesa. U gornjem dijelu bazilike izloženo je neraspadnuto tijelo sv. Rite. Odvojili smo vrijeme za osobne molitve i razmatranja. Posjetili smo i samostan gdje je živjela sv. Rita, a vodič nam je detaljno opisao njen život, stigmu i čuda po njenom zagovoru. Zatim su nas Gordana i don Davor ugodno iznenadili prijedlogom da se odvezemo do Roccaporene, rodnog mjesta sv. Rite i tamo vidimo kuću u kojoj se rodila, crkvicu u kojoj se molila, Vrt čuda u kojem je po njenoj želji procvjetala ruža u siječnju. Godilo nam je sunčano vrijeme i šetnja u brdskom mjestašcu. Nakon toga smo okrijepljeni krenuli prema Anconi. Usput smo podijelil isvoje osobne dojmove, doživljaje i svjedočanstva, naglasivši da moramo nastojati živjeti svoju vjeru i zahvaljivati Bogu na milosti dolaska relikvija u naš grad i našu  župu. Bogastvo duhovnog života tijekom ovih dana utjecalo je na nas, obnovilo naš vjernički polet, donijele su se nove odluke, dogodila obraćenja i oprosti. Nastavili smo brodom do Splita, pa dalje do Metkovića, u susret našim obiteljima i svima koje  smo  na ovo hodočašće nosili u svom srcu i molitvama.

Izvor: Župa sv. Nikole biskupa – Marija Zovko

TRAŽITE POSAO

Internacionalna građevinska kompanija traži računovođu (m/ž) koji bi se pridružio njihovom timu u blizini Stona

[SPONZORIRANA OBJAVA] Internacionalna građevinska kompanija u potrazi je za samostalnim računovođom (m/ž) koji bi se pridružio njihovom timu profesionalaca na području Dubrovačko-neretvanske županije, u blizini Stona.

Objavljeno prije

Stabilna i uspješna građevinska kompanija prisutna na svjetskom tržištu gotovo 80 godina, koja je nakon postupnog širenja na Jugoistok Europe i Bliski Istok prepoznala Hrvatsku kao idealnu zemlju za daljnju ekspanziju, u potrazi je za samostalnim računovođom (m/ž). Radom na brojnim zavidnim i raznolikim projektima kompanija se dokazala kao jedan od vodećih stručnjaka u građevinskom sektoru te su trenutno u potrazi za profesionalcima koji ovu ekspanziju vide kao idealnu poslovnu priliku.

Kompaniju u potrazi za motiviranim kandidatima koji bi se voljeli pridružiti njihovom timu stručnjaka na području Dubrovačko-neretvanske županije podupire MART GROUP RECRUITMENT d.o.o., Heinzelova ulica 70/4, 10 000 Zagreb.

Odgovornosti

 • knjiženje svih vrsta dokumenata; obračun i knjiženje putnih naloga i bankovnih izvoda
 • obračun glavne knjige, vođenje evidencije osnovnih sredstava, obračun amortizacije
 • sudjelovanje u izradi mjesečnih i godišnjih PDV obračuna
 • izrada statističkih i financijskih izvještaja za nadležna tijela
 • pomoć u pripremi podataka za godišnja financijska izvješća
 • praćenje zakona i propisa iz područja računovodstva i financija
 • sudjelovanje u procesu zakonske revizije u suradnji s vanjskim revizorom
 • analiza podataka, izvještavanje i pomoć menadžmentu u donošenje odluka, pružanje stručnih smjernica temeljenih na poznavanju lokalnog zakona iz domene računovodstva i poreznih propisa
 • ostali poslovi prema nalogu Direktora financija

Kandidat

 • minimalno SSS uz uvjet od najmanje 3 godina iskustva u računovodstvenim poslovima za pravne osobe (poželjno u građevinskoj kompaniji)
 • aktivno znanje engleskog jezika u govoru i pismu
 • računalna pismenost (Excel je neophodan) i iskustvo rada u globalnom ERP-u, dok je poznavanje JD Edwards sustava prednost
 • dobro poznavanje općih računovodstvenih procedura i načela – knjiženja, izvještavanja, porezi itd.
 • dobro poznavanje Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja i IFRS je prednost

Osobni profil

 • spremnost za obavljanje operativnih poslova, poput dnevnih knjiženja
 • izvrsna sposobnost rada pod pritiskom i fleksibilnost, donošenje brzih i jasnih odluka, poštivanje rokova i visokih standarda rada
 • preciznost, pouzdanost, marljivost i neovisnost u radu
 • sposobnost uspješnog komuniciranja s inženjerima i ostalim članovima tima

Prijavite se

Ako se želite pridružiti uspješnoj priči našeg klijenta te se prepoznajete u traženim kvalifikacijama, javite nam se i rado ćemo Vas upoznati!

Svoj životopis pošaljite najkasnije do srijede, 29. siječnja 2020. putem linka za prijavu. Vašu prijavu tretirat ćemo s najvišom razinom povjerljivosti te Vam garantiramo povjerljivost u svim selekcijskim koracima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije