Ostanimo u kontaktu

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić sa zamjenicima na tribini kardinala Puljića na temu ‘Položaj Hrvata u BiH’

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom nazočio je u utorak tribini na temu “Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini” na kojoj je govorio kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Župan Dobroslavić je uvodno istaknuo kako s pozornošću prati što se događa u BiH.

“Bosna i Hercegovina treba biti dobar i stabilan susjed. Mi nećemo davati recepte kako će oni riješiti svoje probleme, ali moramo poslati poruku da odstupanje od jednakopravnosti svih triju naroda nije dobro. To se najbolje očituje kod izbora članova Predsjedništva gdje je za predstavnika Hrvata izabran Željko Komšić”, rekao je župan Dobroslavić.

Biskup dubrivački Mate Uzinić rekao je uvodno kako Hrvatska gradi Pelješki most kako bi zaobišla BiH, no kako je i ova tribina most kojim se spaja Hrvatska i BiH.

“Ovo predavanje je most kojim želimo ostati povezani s BiH. Dubrovnik je uvijek bio naslonjen na BiH, ali i Bosna i Hercegovina na Dubrovnik”, rekao je Uzinić.

Kardinal Puljić u svom izlaganju iznio je porazne podatke o padu broja katolika, mahom Hrvatak, u BiH od 1991. do danas.

U BiH je 1991. godine bilo upupno preko 800 tisuća katolika Hrvata a danas ih je nešto više od 365 tisuća. To je pad od 54,97 posto, a jedina povećanja i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH su u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i Trebinjsko.mrkanskoj biskupiji”, rekao je kardinal Puljić te dadao da danas ima manje katolika Hrvata nego što ih je bilo prije stotinu godina.

”Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek se borim za jednakost jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum je podijelio BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo”, rekao je kardinal Puljić.

OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA

Velik odaziv učenika na Večer matematike

Objavljeno prije

Jučer je u OŠ don Mihovila Pavlinovića za mnogobrojne zainteresirane učenike održana Večer matematike.

Vera Jerković, nastavnica matematike i koordinatorica događaja, nam je o ovogodišnjoj Večeri matematike rekla:

– Sudjelovale su sve učiteljice i učitelji razredne nastave, kao i svi učitelji matematike. Igrale su se igre koje su pripremili učitelji, ali i koje su djeca donijela od kuće. Djeca vrlo rado sudjeluju na Večeri matematike, štoviše toliko je obožavaju da dođu u velikom broju što nam ponekad i predstavlja problem radi mjesta, pa se održava i u holu i u razredima. Sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda, a cilj je populariziranje matematike, tako da se uoči da matematika nije samo računanje nego i igra!

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije