Ostanimo u kontaktu

JADRANSKO-JONSKA EUROREGIJA

Župan Dobroslavić ponovno izabran za predsjednika

Objavljeno prije

Jadransko-jonska euroregija (3)

Župan Nikola Dobroslavić izabran je na drugi dvogodišnji mandat kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije.

Na izbornoj skupštini Udruge održanoj u Termoliju, osim izbora upravnih tijela, usvojena su programska i financijska izvješća, te su dogovorene buduće aktivnosti i inicijative. Skupština je prihvatila zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije što sada čini ukupno 33 članice udruge iz lokalne i regionalne samouprave država Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Na skupštini je usvojena i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u kojoj će Jadransko-jonska euroregija surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u cilju realizacije zajedničkih projekata regija i gradova.

U sklopu skupštine održan je okrugli stol na temu Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije.

Župan Dobroslavić tom prilikom je naglasio kako se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti EU – kakva će ona biti nakon 2020. godine, kakva će biti njezina kohezijska politika te je li i na koji način poželjno proširenje Unije.

– Brexit je činjenica, iako ni sami Britanci nisu više sigurni žele li ga ili ne. Što se tiče proširenja prije nekoliko dana Europski parlament prihvatio je Strategiju proširenja prema kojoj su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU. Crna Gora i Srbija koje su najdalje otišle u pregovorima i mogu pristupiti već 2025. godine – rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako sve zemlje moraju ispuniti kriterije za ulazak.

– Vladavina prava, dobri odnosi sa susjedima, postizanje adekvatne razine sigurnosti i mogućnosti migracija. To je dobar pristup i mi ga u Jadransko-jonskoj regiji podržavamo – rekao je župan te naglasio kako EU s više brzina nije prihvatljiva, jer bi time napustila temeljnu postavku jedinstvene EU u kojoj će sve zemlje vidjeti svoju priliku.

– Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi. To je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji kao jedan od najvećih problema držimo nepovezanost. Ja dolazim iz Dubrovačko-neretvanske županije. Termoli nam je prvi susjed preko mora, a za jedan dan ovdje trebaju mi tri dana! Trebaju nam bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze. Bez kohezijske politike nema tih investicija – rekao je župan Dobroslavić.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije