Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

ICCAT

Župan Dobroslavić na otvaranju 21. godišnjeg sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna

Objavljeno prije

komisija-tune-40

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je danas na otvaranju 21. godišnjeg sastanka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), kojemu je ove godine domaćin Hrvatska te se od 12. do 19. studenog održava u Dubrovniku.

U svom pozdravnom govoru župan Dobroslavić je kazao kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoje uzgajališta tune, no to ne znači da nemamo razvijenu marikulturu:

– Zahvaljujem vam što ste izabrali Hrvatsku i Dubrovnik kao domaćina ovog sastanka, ove konferencije. Uzgoj tune u Hrvatskoj čini značajan dio hrvatskog ribarstva te je činjenica da se ovaj sastanak održava ovdje za nas jako značajna, a odluke koje ćete ovdje donijeti izuzetno su važne za sve nas u segmentu upravljanja uzgojem atlantske tune te njezina očuvanja.

U našoj Županiji najvažnija gospodarska grana je turizam, a slijedi je poljoprivreda s vrlo razvijenom marikulturom i ribarstvom. Ne uzgajamo tunu, ali smo svjetski poznati po školjkarstvu, a posebice uzgoju kamenica, . rekao je župan Dobroslavić te poželio svim sudionicima ugodan ostanak u našoj Županiji.

Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) je osnovana 1966. godine u Brazilu, a zadužena je za upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih vrsta, ima 52 zemlje članice, dok pet zemalja ima status ne-ugovorne strane koja surađuje. Republika Hrvatska je potpisnica ICCAT Konvencije od 1997. godine.

Rad u okviru ICCAT Komisije je od velikog značaja za Hrvatsku, budući da uzgoj tune čini okosnicu hrvatskog ribarstva te je gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo, kako zbog vrijednosti proizvodnje tako i činjenice da se na ovu djelatnost nadovezuju i druge djelatnosti. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja. Što se hrvatske proizvodnje tiče, četiri naša uzgajališta godišnje proizvedu između 2.500 i 3.500 tona tune, što ovisi o kvoti, a gotovo u cijelosti se izvozi na japansko tržište.

Na ovom, 21. po redu posebnom sastanku Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna sudjeluje 750 akreditiranih sudionika ICCAT godišnje skupštine iz 52 države, predstavnika administracija, znanosti, nevladinih organizacija i drugi. Sudionicima sastanka su se na početku, uz župana Nikolu Dobroslavića, obratili i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te izvršni tajnik ICCAT-a Camille Jean Pierre Manel.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije