Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

PRIJETI LI METKOVIĆU EKOLOŠKA BOMBA?

Željeznički pragovi prijetnja zdravlju ljudi

Objavljeno prije

Novinar Slobodne Dalmacije Stanislav Soldo (i kolega) analitički je i stručno pristupio analizi događaja vezanih za kancerogene drvene željezničke pragove, koje je nakon rashodovanja tvrtka HŽ Infrastruktura odlagala, među ostalim, i u Metkoviću te ih je za 20 kuna po komadu prodavala zainteresiranim kupcima.

Ti su pragovi ”nosili” tračnice na lokalnim i drugim prugama i pri tomu su bili premazivani raznim zaštitnim sredstvima (kreozat), koji kao i druga sredstva predstavlja veliku opasnost za okoliš i zdravlje ljudi.

I što je učinila HŽ Infrastruktura proteklih godina? Unatoč činjenici da su pragovi u vrijeme uporabe premazivani zaštitnim ali kancerogenim sredstvima, tvrtka ih je skladištila, među ostalim i na površinama HŽ uz Neretvu u Metkoviću i prodavala zainteresiranim kupcima koji su za 20 kuna po komadu kupovali i do 1000 pragova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nekima su ti pragovi trebali za zaštitne ograde na izletištima ili na privatnim posjedima, neki su pravili vanjske stolove i stolice, koristili su pragove za prijelaze preko ”jendeka” i kanala, za privezišta trupa i za druge svrhe.

HŽ su kupcima samo preporučile da pragove ne koriste kao ogrjev niti za oblaganje interijera, a drugih naputaka nije bilo.

Da su postojali drugi, upozoravajući naputci, pitanje da li bi danas na tisuće takvih pragova bilo na raznim lokacijama u dolini Neretve jer bi kupci razmislili o svim mogućim posljedicama.

Posebno je opasno ukoliko su pragovi ugrađeni ili postavljeni u blizini kuća ili dječjih igrališta, ako su skladišteni uz vodotoke i uz slične prostore, jer izravno djeluju na okoliš i na zdravlje ljudi.

Čini se da su se za cijeli taj slučaj zainteresirale i inspekcije, od kojih se očekuju ne samo podatci o broju i mjestima gdje su pragovi ugrađeni, već i rješenja o uklanjanju ako za to postoje osnovani razlozi.

Kupci i vlasnici pragova s pravom su zabrinuti za budućnost svojih investicija, ali su odlučni ugrađene pragove ukoliko inspekcije utvrde njihovo štetno djelovanje na okoliš i zdravlje ljudi, ipak ukloniti.

Da su HŽ na vrijeme upoznale sve kupce s opasnim svojstvima pragova vjerujemo da bi bilo puno manje problema za sve sudionike u rečenom procesu.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije