Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

TROGODIŠNJI SMJER ILI GIMNAZIJA

Završila trogodišnju školu, danas je novinarka Nove TV: Nikad nisam požalila odabir

Objavljeno prije

Foto: Facebook

Nakon  što je objava Ivane Paradžiković izazvala raspravu o kriterijima upisa učenika u srednje škole, oglasila se novinarka Nove TV, naša Metkovka Jelena Rastočić i podijelila svoje iskustvo.

Jelena je završila trogodišnju školu nakon koje je, uz prekvalifikaciju, upisala studij novinarstva, piše Index.hr.

– Čitam neke tekstove o školama, upisima i prosjecima. Ja sam bila odličan učenik. Išla na natjecanja iz matematike i zamalo učinila pogrešku života i upisala matematičku gimnaziju. Zamalo. Tjedan dana prije upisa rekla sam svojima da ja ne želim sjediti i štrebati po cijele dane. Da želim nešto zabavno, kreativno. U Metkoviću nije bilo puno opcija pa sam rekla automehaničar ili elektrotehničar… A tad je moja seka rekla, a zašto ne fotograf? Nisam ni znala da je to zanimanje bila je moja reakcija nakon što sam pitala gdje to ima. Bilo je u Splitu. Mama i tata su me pitali gdje ću živjeti. Rekla sam, pa u domu. Objasnili su mi da je to trogodišnja, obrtnička škola, da dobro promislim što ću kasnije. Ali nisu niti sekunde dvojili da me puste da to upišem kad sam rekla da sam sigurna da to želim. Sjećam se kada sam došla na upis i kada je profesor pitao tko je tu s osam bodova (prosjek sedmog i osmog razreda 4+4). A ja i Kike smo digle ruke i rekle, mi smo sa 10, – prisjetila se.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Na iznenađenje svih. Pitali su nas što tu radimo i zašto nismo upisali fotografiju u Umjetničkoj. Ma bolje da nismo. Naša škola bila je odlična. Imali smo izvrsnog profesora iz fotografije. Puno zabave, smijeha i praktičnog znanja. Pitala sam odmah prvi dan što treba da ne polažem maturu. Trebalo je samo proći s pet. Ok, to mi nije bio problem. U domu sam davala instrukcije iz matematike curama iz viših razreda . Nikada nisam požalila što sam upisala tu školu. Nikada nisam gledala te tri godine kao kraj mog obrazovanja. Cijelo vrijeme imala sam plan ići dalje, na fakultet, – ispričala je.

– Kako? Pa jednostavno. Kad završim upisat ću prekvalifikaciju za neku četverogodišnju školu i eto. Prekvalificirala sam se za komercijalista (nisam imala pojma šta je to tad). Položila 20 i kusur ispita u par mjeseci, i opet s prosjekom odličan bila oslobođena mature. Prijemni na ADU (srećom) za mene nije dobro prošao. Ispala sam u užem krugu. Ali sam se odmah sutradan zaposlila u Foto radnji u Splitu. Iduće godine odlučila sam upisati FPZG. Kažu, teško ćeš proći prijemni bez gimnazijskog znanja, a kamoli upasti bez plaćanja. U 3 mjeseca pročitala sam sve sestrine gimnazijske knjige. Otišla na prijemni i upala. Naravno, bez plaćanja. Još prije upisa bila sam odlučna raditi u TV studiju na faksu, – kaže.

– Završila sam taj faks na kojem mi je isto bilo zabavno i odlično i ne bih ni to promijenila nikada, – naglašava.

– Mi danas imamo gimnazije u koje mogu upasti samo klinci koji su prošli s čistom peticom. Obrtnička zanimanja propadaju. Ja svoja tri zanimanja ne bih nikad zamijenila s jednim gimnazijskim. Vrijede mi daleko više i bilo mi je daleko zabavnije. A da mi fali nekog velikog gimnazijskog znanja ne bih rekla. Što sam htjela naučiti uzela sam knjigu i naučila. Zato mi je žao klinaca koji misle da ako izaberu teži put neće dobro proći. Jer mogli bi proći još bolje i usput se dobro zabaviti!, – poručila je na kraju.

Jelena danas radi kao reporterka i novinarka u informativnom programu Nove TV. Na Novoj TV zaposlila se 2008. godine, a nakon dvije godine praćenja tema iz rubrike Scena prešla je u unutarnju politiku, gdje danas prati rad Hrvatskog sabora i političkih stranaka.

EU PROGRAM OBZOR 2020.

Predstavnici Grada Metkovića na sastanku konzorcija projekta dRural

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića sudjelovali su na sastanku konzorcija projekta dRural koji je održan u Zagrebu.

Na sastanku su sudjelovali i ostali hrvatski partneri, uz partnere iz Švedske, odnosno istraživačkog instituta RISE. Tema sastanka je bila analiza dosadašnjih projektnih aktivnosti s naglaskom na razvoj poslovnog modela održivosti same projektne platforme.

Projekt provodi Grad Metković, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-om, Dom zdravlja Metković, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka te partneri iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije.

Projekt dRural je financiran u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020., ukupne vrijednosti 15.296.927,50 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije