Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

STIŽU IZNIMNE HLADNOĆE

Zaštitite vodomjere i instalacije od smrzavanja i pucanja

Objavljeno prije

smrznuta pipa, voda, cijev,

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga na području grada Metkovića i prigradskih naselja Prud, Vid, Krvavac, Dubravica i Glušci da poduzmu odgovarajuće radnje kako bi zaštitili vodomjere od smrzavanja i pucanja. Kod pojave niskih temperatura korisnici se mole da postupe kako slijedi:

  • Vodomjerno okno potrebno je ispuniti komadićima stiropora, sijena, vunenim tkaninama i svim ostalim prikladnim materijalima koji su u funkciji zaštite vodomjera.
  • Ukoliko su u blizini nalazi slavina iz iste ispustiti vodu, dobro je zaštititi vunenim materijalima koji zadržavaju toplinu, raznim termo-izoacijskim materijalima, te posebno ventile i slavine.
  • Sve vidljive dijelove cjevovoda u neposrednoj blizini vodomjernog okna zatrpati tako da ne dođe do zamrzavanja kućnih instalacija.
Sveznalica 7400xXpx

Rukovoditelj voda i odvodnje.
Jozo Kuran, Metković d.o.o.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije