Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE

Zaljubljeni Ginko predstavnik Republike Hrvatske osvojio drugo mjesto na natjecanju Europsko stablo godine 2020.

Objavljeno prije

Između šesnaest kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Zaljubljeni Ginko iz Daruvara te osvojio sjajno drugo mjesto. Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara pobjednik je nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, a sada se može pohvaliti i uspjehom na europskoj pozornici. S ukupno 28.060 glasova smjestio se iza pobjednika natjecanja – Čuvara poplavljenog sela iz Republike Češke, dok je treće mjesto pripalo ruskoj Usamljenoj topoli.

Zaljubljeni Ginko spomenik je parkovne arhitekture smješten ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića u Daruvaru. Starost mu se procjenjuje na oko 240 godina, a riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji za koju se procjenjuje da postoji više od 200 milijuna godina. Daruvarsko stablo najveće je i najstarije te vrste u Hrvatskoj a drugo najstarije u Europi. Pobjedničko stablo muški je primjerak ginka kojega Daruvarci nazivaju Adam. Svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19). U njegovoj sjeni raste ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Upravo je ova biblijska priča o dva stabla koja slave ljubav i život osvojila srca brojnih zaljubljenika u prirodu i stable.

Priču o Zaljubljenom Ginku  na nacionalno natjecanje prijavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, dok ga je kao nacionalnog pobjednika za europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Natjecanje Europsko stablo 2020. godine trajalo je od 01. do 29. veljače 2020. godine te je ukupno zabilježeno 285.174 glasova. Natjecanje Europsko stablo godine prvi put je  organizirano 2011. godine, a otada je broj zemalja sudionika narastao s 5 na 16 čime se povećao broj sudionika uključenih u organizaciju kao i broj glasača. Ovogodišnje natjecanje ujedno je 10. obljetnica osnutka natjecanja. Tradicionalna ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu ove godine održana je putem videoprijenosa budući da su veći javni skupovi zabranjeni kao posljedica trenutne pandemije koronavirusa.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini a koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Europsko stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima.

Pripreme za natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine već su u tijeku, a početak nominacija očekuje se u travnju ove godine. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za Hrvatsko stablo godine bit će kandidiran za novog predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu i stabla na sudjelovanje.

Ovim putem čestitamo Zaljubljenom Ginku na osvojenom drugom mjestu te Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije na ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije