Ostanimo u kontaktu

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE

Zaljubljeni Ginko predstavnik Republike Hrvatske osvojio drugo mjesto na natjecanju Europsko stablo godine 2020.

Objavljeno prije

Između šesnaest kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Zaljubljeni Ginko iz Daruvara te osvojio sjajno drugo mjesto. Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara pobjednik je nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, a sada se može pohvaliti i uspjehom na europskoj pozornici. S ukupno 28.060 glasova smjestio se iza pobjednika natjecanja – Čuvara poplavljenog sela iz Republike Češke, dok je treće mjesto pripalo ruskoj Usamljenoj topoli.

Zaljubljeni Ginko spomenik je parkovne arhitekture smješten ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića u Daruvaru. Starost mu se procjenjuje na oko 240 godina, a riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji za koju se procjenjuje da postoji više od 200 milijuna godina. Daruvarsko stablo najveće je i najstarije te vrste u Hrvatskoj a drugo najstarije u Europi. Pobjedničko stablo muški je primjerak ginka kojega Daruvarci nazivaju Adam. Svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19). U njegovoj sjeni raste ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Upravo je ova biblijska priča o dva stabla koja slave ljubav i život osvojila srca brojnih zaljubljenika u prirodu i stable.

Priču o Zaljubljenom Ginku  na nacionalno natjecanje prijavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, dok ga je kao nacionalnog pobjednika za europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Natjecanje Europsko stablo 2020. godine trajalo je od 01. do 29. veljače 2020. godine te je ukupno zabilježeno 285.174 glasova. Natjecanje Europsko stablo godine prvi put je  organizirano 2011. godine, a otada je broj zemalja sudionika narastao s 5 na 16 čime se povećao broj sudionika uključenih u organizaciju kao i broj glasača. Ovogodišnje natjecanje ujedno je 10. obljetnica osnutka natjecanja. Tradicionalna ceremonija proglašenja pobjednika koja se tradicionalno održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu ove godine održana je putem videoprijenosa budući da su veći javni skupovi zabranjeni kao posljedica trenutne pandemije koronavirusa.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini a koja iziskuju našu brigu i zaštitu. Europsko stablo godine, za razliku od drugih natjecanja, ne usmjerava se na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na njegovu priču i povezanost s ljudima.

Pripreme za natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine već su u tijeku, a početak nominacija očekuje se u travnju ove godine. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za Hrvatsko stablo godine bit će kandidiran za novog predstavnika Republike Hrvatske na natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu i stabla na sudjelovanje.

Ovim putem čestitamo Zaljubljenom Ginku na osvojenom drugom mjestu te Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije na ovogodišnjem doprinosu promociji natjecanja i angažmanu.

ZAPOČELO 'SPAJANJE' KRAJNJEG JUGA HRVATSKE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao gradilište Pelješkog mosta

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je, u pratnji ministara Olega Butkovića i Marka Pavića, ministrice Marije Vučković, saborskog zastupnika Branka Bačića, državnih tajnikâ, predstavnika Hrvatskih cesta te predstavnika izvođača radova obišao gradilište Pelješkog mosta, a u obilasku su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo.

Tom prilikom je premijer Andrej Plenković istaknuo kako Pelješki most, kao jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija ove Vlade, poprima svoje obrise, a za sve nas, osobito za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sustavu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske.

Na Pelješkom je mostu započelo postavljanje rasponske konstrukcije, na samom gradilištu je oko 600 radnika te još 200-tinjak na pristupnim cestama i sve zasad ide prema planu.

“Rok završetka je bio 31. srpnja 2021., no zbog koronavirusa i nemogućnosti naših stručnjaka da odu u Kinu i vide kako se proizvode pojedini segmenti i elementi mosta, moglo bi doći za oko dva do tri mjeseca produljenja toga roka”, poručio je predsjednik Vlade iz Komarne. Dodao je i kako su predstavnici CRBC-a, kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova, spremni uložiti dodatne napore, a i na političkoj se razini može tražiti da se stvari ubrzaju.

Premijer Plenković je tom prilikom kazao i kako izgradnja dijela pristupnih cesta koji je dobio Strabag ide dobro i u rokovima, a dio koji je dobio grčki Avax nešto kasni s početkom, ali bi kroz idućih mjesec dana i tu trebalo sve biti u funkciji.

„Pelješki most, projekt vrijedan 520 milijuna eura, će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske“, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije