Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Zabilježen slučaj Ptičije gripe u našoj široj okolici

Objavljeno prije

Prebosimo vijest Ornitološkog društva Brkata sjenica o slučaju Ptičje gripe u našoj široj okolici.

Poštovani stanovnici doline Neretve, a i šire želimo vas obavijestiti ako niste pratili vijesti, da je pronađena ptica pozitivna na virus ptičje gripe H5N1 patogeni soj u našoj blizini. Naime, odgovorni građanin iz Vida nazvao me je prije nekoliko dana i rekao da ima „ozlijeđenu“ patku(radi se o patki kreketaljki, Anas strepera) koju je našao na hridi-siki kod Podace i pita možemo li joj pomoći jer mu je žao ptice. Upitao sam gdje je ranjena i kako se ponaša? Rekao je da se ptica čudno ponaša, mirno stoji i stalno trza glavom. U prvi trenutak pomislio sam na potres mozga uslijed udara glavom u neki objekt (imao sam prilike vidjeti to i prije), ali sam se sjetio da je u Hrvatskoj ponovno pronađena ptičja gripa, na sedam labudova koji su uginuli u Lonjskom Polju pronađen je virus, a simptomi koje je pokazivala patka mogu biti simptomi virusa. Zovem odmah dr. sc. Luku Jurinovića sa Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu i u dogovoru sa Lukom i doc. dr. sc. Vladimirom Savićem dogovorili smo da pticu treba što prije poslati na institut. Sutra sam predao pticu Vladimiru koji je pticu prebacio u Zagreb na veterinarski institut.

Danas je ministarstvo poljoprivrede objavilo da je ptica pronađena u Podaci u blizini Ploča(ne u Zaostrogu kako su greškom naveli) pozitivna na virus ptičje gripe.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovim putem napominjem da se svi koji imaju perad ponašaju u skladu uputa koje daje ministarstvo poljoprivrede da bismo spriječili širenje ptičje gripe.

Gesta gospodina koji je pronašao pticu i donio je do nas zaslužuje jedno veliko hvala na trudu!!!!

Bariša Ilić
Ornitološko društvo Brkata sjenica Metković

OBAVIJEST IZ HEP-a

Dio Ulice Stjepana Radića u četvrtak ujutro bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se korisnici el. energije da će uslijed redovnog održavanja mreže niskog napona u TS 10(20)/0,4 METKOVIĆ 33 isporuka električne energije biti obustavljena u četvrtak, 20.01.2022.godine u vremenu od 09,00 do 11,00 sati.

Bez električne energije bit će korisnici:

– Ulice Stjepana Radića od kućnog broja 42. do 61.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

NAPOMENA :
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije