Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Zabilježen slučaj Ptičije gripe u našoj široj okolici

Objavljeno prije

Prebosimo vijest Ornitološkog društva Brkata sjenica o slučaju Ptičje gripe u našoj široj okolici.

Poštovani stanovnici doline Neretve, a i šire želimo vas obavijestiti ako niste pratili vijesti, da je pronađena ptica pozitivna na virus ptičje gripe H5N1 patogeni soj u našoj blizini. Naime, odgovorni građanin iz Vida nazvao me je prije nekoliko dana i rekao da ima „ozlijeđenu“ patku(radi se o patki kreketaljki, Anas strepera) koju je našao na hridi-siki kod Podace i pita možemo li joj pomoći jer mu je žao ptice. Upitao sam gdje je ranjena i kako se ponaša? Rekao je da se ptica čudno ponaša, mirno stoji i stalno trza glavom. U prvi trenutak pomislio sam na potres mozga uslijed udara glavom u neki objekt (imao sam prilike vidjeti to i prije), ali sam se sjetio da je u Hrvatskoj ponovno pronađena ptičja gripa, na sedam labudova koji su uginuli u Lonjskom Polju pronađen je virus, a simptomi koje je pokazivala patka mogu biti simptomi virusa. Zovem odmah dr. sc. Luku Jurinovića sa Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu i u dogovoru sa Lukom i doc. dr. sc. Vladimirom Savićem dogovorili smo da pticu treba što prije poslati na institut. Sutra sam predao pticu Vladimiru koji je pticu prebacio u Zagreb na veterinarski institut.

Danas je ministarstvo poljoprivrede objavilo da je ptica pronađena u Podaci u blizini Ploča(ne u Zaostrogu kako su greškom naveli) pozitivna na virus ptičje gripe.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Ovim putem napominjem da se svi koji imaju perad ponašaju u skladu uputa koje daje ministarstvo poljoprivrede da bismo spriječili širenje ptičje gripe.

Gesta gospodina koji je pronašao pticu i donio je do nas zaslužuje jedno veliko hvala na trudu!!!!

RENT-A-CAR M 740

Bariša Ilić
Ornitološko društvo Brkata sjenica Metković

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Ivano Palinić među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti na državnoj maturi

Objavljeno prije

Foto: Privatni album

Maturant Gimnazije Metković Ivano Palinić među učenicima je s najboljim prosjekom na državnoj maturi, a za uspjeh je dobio i nagradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Naime, u Ministarstvu je održana dodjela Nagrade Marin Soljačić, Nagrade dr. Ante Žužul, Nagrade za informatiku i nagrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo će tako ove godine novčanim iznosom od 350,00 eura te posebnim priznanjima nagraditi najbolje maturante prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Prema ukupnim ostvarenim rezultatima na državnoj maturi najbolji je Vid Šarić, maturant Gimnazije Pula. Maturant prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Metković Ivano Palinić našao se među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti obveznih predmeta na maturi! Također, Ivano je ispit iz Fizike riješio s impresivnih 98,33 %.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Popis svih dobitnika nagrada Ministarstva pogledajte ovdje.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije