Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

USTAVNI SUD PRELOMIO

Vodovod iz Metkovića ipak seli u Ploče, što će biti sa kapitalnim radovima i cijenom vode?

Objavljeno prije

Spajanje vododvoda, donosno gašenje manjih vodoopskrbnih poduzeća i formiranje jednog velikog na određenom regionalnom području ide dalje. Ustavni sud donio je odluku kojom odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje mu je prošle godine uputilo dvadesetak gradova i općina, među kojima su i Knin, Metković, Hvar, Stari Grad, Jelsa, Sućuraj iz Dalmacije dok su ostali iz kontinentalnog dijela, piše Dubrovački vjesnik.

Podsjetimo, početkom 2022. godine na snagu je stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se smanjuje broj isporučitelja vodnih usluga. Zbog takvog spajanja gradonačelnici i načelnici ustali su zajedničkom ustavnom tužbom, a zatim je Ustavni sud 30. ožujka prošle godine donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu na terenu.

Tada se činilo da će podnositelji Ustavne tužbe uspjeti sačuvati komunalna poduzeća u svom vlasništvu.

Sveznalica 7400xXpx

Međutim, nakon što je Ustavni sud odbio tužbe svih gradova i općina i ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama u skladu s Ustavom, nema nikakve zapreke za njegovu punu primjenu na terenu pa tako gašenje pojedinih komunalnih poduzeća i njihovo pripajanje društvu preuzimatelju može započeti.

Građani se pribojavaju drastičnog poskupljenja vode

Podsjetimo prema uredbi Vlade RH, koja je stupila na snagu 8. siječnja 2022 godine formirana su uslužna područja za priženje vodnih usluga a za zajedničkog pružatelja usluga u dolini Neretve određeno je komunalno poduzeće izvor Ploče.

Inače, ovo uslužno područje označeno pod brojem 38 obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također obuhvaća i Grad Vrgorac i Općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području (komunalno poduzeće Metković i komunalno poduzeće Vrgorac) dužni su se pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga poduzeću Izvor Ploče. Takvu zakonsku odredbu sada je potvrdio i Ustavni sud.

Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan više je puta isticao kako je spomenuti Zakon loš te kako neće ispuniti svoj cilj, a to je unaprjeđenje pružanja vodnih usluga u Gradu Metkoviću, gdje je u tijeku kapitalni projekt aglomeracije-izgradnje kanalizacijske mreže. Kako će se pravne formalnosti oko osnivanja novog poduzeća i prebacivanje nadležnosti na novoformirano poduzeće u Pločama reflektirati na projekte u Metkoviću vrijeme će pokazati.

Naime, Ustavni sud ocjenjuje da je prijenosom lokalnih vodovoda na upravljanje javnom isporučitelju vodnih usluga na uslužnom području postignuta pravična ravnoteža između prava “vlasnika” lokalnih vodovoda (koji i dalje zadržavaju pravo na uporabu vode iz lokalnog vodovoda) i općeg interesa (prava na zdravstveno ispravnu vodu) te da osporenim zakonskim mjerama nije nametnut prekomjeran teret “vlasnicima” lokalnih vodovoda.

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina na čijem se području nalaze vodovodna poduzeća koja bi se trebala ugasiti uzaludno su naglašavali kako pri donošenju “sporne” uredbe nisu uzete u obzir njihove posebnosti u vodoopskrbi stanovništva kao ni započete investicije u vodoopskrbu i odvodnju. Posebno ih smeta što je takvim zakonskim odredbama predviđen prijenos imovine gradova i općina bez naknade na na novoformirano poduzeće što je po njihovom mišljenju čisti primjer povrede vlasništva.

Gradovi i općine ističu da im je povrijeđeno pravo vlasništva

– Statusnom promjenom pripajanja nitko se ne lišava imovine, ni društvo koje se pripaja ni njegovi članovi, – stav je Ustavnog suda. Članovi društva, u zamjenu za poslovne udjele u pripojenom društvu stječu poslovne udjele u društvu preuzimatelju a imovina pripojenoga društva prenosi se u društvo preuzimatelja. Na taj način održava se u cijelosti imovinski supstrat svih društava kapitala obuhvaćenih statusnom promjenom pripajanja. Nisu postavljene nikakve zabrane i ograničenja glede raspolaganja drugom imovinom (upravne zgrade, skladišta, pokretna imovina, vozila, radni strojevi, i dr.) i tom imovinom društvo može slobodno raspolagati sukladno sa zakonskim propisima. Stoga Ustavni sud ocjenjuje neosnovanim navod.

Piše: Dubrovački vjesnik

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije