Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPA SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA SLIVNO RAVNO

Vodički festival žudija danas u Slivnom

Objavljeno prije

Na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja 2023. godine, u župi Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno, Općina Slivno, održat će se 22. po redu Vodički festival žudija.

Naime, posljednji Vodički festival žudija održan uživo bio je u Oklaju 2019. godine. Sljedećih godina, zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa, festivali se nisu održavali osim putem interneta. Prošle godine održan je susret predstavnika žudija iz drugih župa u Vodicama s obzirom na to da je prvi susret žudija bio u Vodicama 2001. godine, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama.

Ove godine festival se nastavlja te se očekuje dolazak čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Hrvatske uskrsne tradicije su europska baština. Pogleda li se makar letimično europski folklor, od Engleske i Španjolske, preko Francuske, Švicarske i Italije do Austrije, Mađarske i slavenskih zemalja središnje i istočne Europe, ponavljaju se o Uskrsu slični običaji. S obzirom na to da tradicija nije čuvanje pepela već prenošenje vatre namjera nam je da se naše tradicije prenose dalje i da se svi upoznaju s našom kulturnom baštinom.

Sveznalica 7400xXpx

Cilj festivala je da prikaže uskrsne običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog karaktera i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

Geslo festivala je ‘Ljubite jedni druge’, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

Svaki festival, pa tako i ovaj treba imati svoj prepoznatljivi logo. Kao logo festivala odabran je stilizirani Branimirov križ, izrađen od bodljikavog drveta i okružen trnovom krunom. Kao važan simbol cjelokupne povijesti i kršćanske kulture hrvatskog naroda podsjeća na potvrđenu vjernost hrvatskog naroda Svetoj Stolici i Petrovom nasljedniku, ali i na sve one koji su kroz dugi i trnoviti vremenski period uspjeli sačuvati ovaj pobožni običaj čuvanja Kristovog groba.

Program započinje u 10.00 sati Svetom Misom u ispred crkve Svetog Stjepana Prvomučenika, a nakon Mise žudije će u procesiji ophoditi oko crkve ulicama Slivna te se vratiti na mjesto gdje će Šime Strikoman snimiti tradicionalnu milenijsku fotografiju. Festival počinje točno u podne, a najavljuju ga kuburaši iz Marije Bistrice i Lobora pucnjavom iz pistola. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. Kao i svake godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a domaćini će se predstaviti kroz promotivne materijale i specifičnu eko – etno ponudu za vrijeme trajanja festivala.

Festival se do sada održao od 2001 do 2006. godine u Vodicama, 2007. godine u Vidu, 2008. godine  u Prvić Šepurini na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu, 2010. godine u Metkoviću, 2011. godine u Tisnom, 2012. godine u Vodicama, 2013. godine u Rogotinu, 2014. godine u Vrlici, 2015. godine u Mliništu, 2016. godine u Imotskom, 2017. godine u Kominu, 2018. godine u Mariji Bistrici, 2019. godine u Oklaju, dok je 2020. godine festival održan online, a 2021. godine Šime Strikoman je snimio milenijsku fotografiju u čast festivala s ispisanim imenima svih župa koje njeguju ovu tradiciju. Prošle godine održan je susret žudija u Vodicama, a raspored domaćinstava određen je do 2054. godine.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Čuvari Kristova groba Slivno Ravno i župa Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno uz pokroviteljstvo Općine Slivno.

Žudiji svojim životom i primjerom svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i stoga je opravdano i nadalje čuvati ovu pobožnu tradiciju i produbljivati njezino duhovno bogatstvo.

OD 8. DO 10. PROSINCA

Dani Jegulje ovoga vikenda u Hotelu Merlot

Cijeli vikend uživajte u specijalitetima s neretvanskom jeguljom kao i vrhunskim vinima Prović po promotivnim cijenama

Objavljeno prije

Kasna jesen vrijeme je kada jegulja doseže idealnu veličinu i kakvoću te ujedno vrijeme i najvećeg lova ove neretvanske delicije. To naravno znači da je došlo vrijeme i za tradicionalne „Dane Jegulje“ u Hotelu Merlot!

„Dani jegulje“ manifestacija je koju organiziramo od 2014. godine s ciljem promocije ove jedinstvene neretvanske delicije kao i gastronomskog potencijala doline Neretve.

Cijeli vikend uživajte u specijalitetima s neretvanskom jeguljom kao i vrhunskim vinima Prović iz naše obiteljske vinarije po promotivnim cijenama.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Petak 8. 12. 12-18h – Dan otvorenih vrata Vinarije Prović, posjetite našu obiteljsku vinariju u sklopu hotela, kušajte vrhunska vina te ostanite na delicijama od jegulje

Subota 9. 12. specijaliteti od jegulje dostupni su tijekom cijelog dana a od 19h večera uz muziku uživo i glazbeni Sastav Larus.

Sveznalica 7400xXpx

Noćenje u hotelu uz 35% popusta ukoliko rezervirate mjesto za ručak ili večeru.

Informacije i rezervacije

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije