Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

SLUČAJ SMRTI DJEČAKA GABRIJELA DOBIO NEOČEKIVANI EPILOG

Vještačenje okolnosti smrti vjerojatno će biti obavljeno u nekoj od zemalja EU-a

Objavljeno prije

Splitski odvjetnik Jakša Cvitković, koji zastupa roditelje preminulog Gabrijela Bebića, kazao je za Slobodnu Dalmaciju kako bi se moglo dogoditi da vještačenje okolnosti smrti metkovskog mališana bude obavljeno u nekoj od zemalja EU-a, najvjerojatnije u Sloveniji, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prema odvjetnikovim riječima, u Hrvatskoj su, zbog manjka sudskih vještaka ili drugih razloga, svi medicinski fakulteti zasad odbili vještačenje.

Mali je Gabrijel prošlog prosinca iz Metkovića u KBC Split na liječenje doveden prekasno, kada je njegovo zdravstveno stanje bilo životno ugrožavajuće i kada ga ni krajnji napori splitskih liječnika nisu uspjeli ostaviti na životu.

Zaista ne znam tko će raditi vještačenje cijelog slučaja. Neugodno sam iznenađen “odbijenicom” Medicinskog fakulteta u Splitu, kojemu je DORH posljednjem poslao medicinsku dokumentaciju slučaja Bebić, nakon što su medicinski fakulteti u Zagrebu, Rijeci i Osijeku odbili obaviti vještačenje.

Prvo je spis poslan na zagrebački Medicinski fakultet, gdje je članica Povjerenstva za vještačenja bila vještak i u Metkoviću, kada je Ministarstvo zdravstva poslalo svoje vještake da obave inspekciju. Zbog toga se Medicinski fakultet Zagreb izuzeo. Zar nije bilo jednostavnije da se iz cijelog postupka izuzme ta gospođa, ako je to sporno – pita se odvjetnik Cvitković.

Nakon Zagreba DORH je spis poslao u Rijeku.

– I oni su se izuzeli pod izgovorom kako nemaju dovoljan broj stručnih sudskih vještaka. Nakon toga DORH spis šalje u Osijek, gdje je on stajao mjesec i pol dana. Na kraju su oni iz Osijeka rekli kako ne mogu obaviti vještačenje jer ni oni nemaju dovoljan broj vještaka specijalista da udovolje traženju – kaže odvjetnik Cvitković.

Na kraju je spis upućen na Medicinski fakultet u Splitu.

– I oni su odbili vještačenje uz obrazloženje da se mali Gabrijel liječio u Splitu i kako oni nemaju sudskog vještaka specijalista pedijatra. Sad će, prema mojim informacijama, predmet ponovno biti poslan Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sa zahtjevom da oni oforme jedan tim i provedu vještačenje. Očigledno se radi o nepoželjnom slučaju za vještačenje pa ga se nitko u Hrvatskoj i ne usuđuje vještačiti.

U DORH-u zaista čine sve što je u njihovoj moći da se vještačenje što prije provede i ja se nadam da će i uspjeti u tome. Roditelji preminulog Gabrijela Bebića su jako razočarani i frustrirani jer ovo pokazuje da je sustav zakazao i da u Hrvatskoj nema tko obaviti vještačenje ovog slučaja – zaključuje odvjetnik Jakša Cvitković, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Jutarnji list / Autor: Ivica Marković

ŽAŠTO SE BOJIMO

Što se krije iza velikog broja učenika koji su razred završili s odličnim uspjehom?

Objavljeno prije

Autor

O odgoju i obrazovanju, i o svim segmentima toga procesa u povijesti čovječanstva, raspravlja se stoljećima, a sve u cilju poboljšanja sadržaja, načina rada, ocjenjivanja, i evaluacije .

Jedno od važnih pitanja svakako je ocjenjivanje učenika s ciljem eliminacije nerada i afirmacije opće uspješnosti u poučavanju. I o tome i o drugim pitanjima  predlagane su brojne reforme u svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Nažalost, gotovo da ni jedna reforma nije dovedena do kraja, što proizvodi nove probleme posebno u kriznim vremenima.

Danas u doba korona-krize u zemlji i u svijetu, pojedini stručnjaci pitaju se je li velik postotak učenika-odlikaša rezultat njihova rada i stečenog znanja ili se radi o poklanjanju ocjena koje nisu rezultat usvojenog znanja.

Poznato je su svi u školskom sustavu u posljednje dvije školske godine radili u otežanim uvjetima i da su se mijenjali nastavni modeli, A, B, C, ovisno o epidemiološkom stanju.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja prošle godine 2019./2020., u hrvatskim osnovnim školama ocijenjeno je 314. 615 učenika, a od toga broja je njih 200.041 ili 63, 58 posto završilo školsku godinu s odličnim uspjehom, dok su 394 učenika ili 0,13 posto upućeni na ponavljanje razreda.

Mnogi misle da je takvo ocjenjivanje učenika nerealno s obzirom na koronu, potrese, poplave i druge nedaće koje su pratile  učenike, učitelje, roditelje i sve ostale građane, te se pribojavaju da bi slični rezultati mogli biti i ove školske godine!

Pri tome se ističe podatak da je u Međimurskoj županiji bilo 89 ponavljača , odnosno više nego u drugih 13 županija u Hrvatskoj uključujući i Dubrovačko-neretvansku u kojoj je samo jedan od 9.718 učenika izgubio godinu dok je njih 6.215 ili 63, 95 posto školsku godinu završilo s odličnim uspjehom.

Nama se čini da su i u složenim uvjetima rada vrijedni učenici i dalje ostali vrijedni i uporni i da su zasluženo ostvarili odlične uspjehe. Jasno je da je uvijek bilo i da će biti onih učenika i roditelja koji će smatrati da je netko drugi kriv za nešto slabiji uspjeh, ili neuspjeh. Međutim, misli li itko na koje su teškoće u on line nastavi nailazili roditelji i učenici, kako je bilo onim učenicima čiji su jedan ili oba roditelja otišli na rad u inozemstvo pa su ostali s djedom i bakom, jesu li svi učenici imali signal za praćenje on line nastave, je li bilo moguće organizirati dodatnu i dopunsku nastavu, brojne školske i izvanškolske aktivnosti, razmišlja li se koliko se i kako nedostatak sportskih aktivnosti odrazio na psiho-fizički razvoj djece?

Prozivaju se učitelji da „robuju“ upisnoj politici  pa učenicima osmih razreda radi upisa u srednje škole daju više petica nego zaslužuju?

A nitko ne kaže (i ne zna) koliko energije učitelji i razrednici ulažu da bi svoje učenike prvo poučili a onda objektivno i ocijenili. Zbog čega se (uostalom) bojimo velikog broja odlikaša u osnovnoj školi, ako znamo da se godinama govorilo da težimo školi (osnovnoj) bez ponavljača? I učitelji i većina učenika ulažu goleme napore kako bi ispunili osnovne ciljeve odgojno-obrazovnog procesa. Zašto onda stavljamo „pod lupu“ broj odlikaša koji su svoje ocjene zaslužili, i koji na natjecanjima u zemlji i u svijetu uz pomoć svojih mentora ostvaruju iznadprosječne pa i vrhunske rezultate.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije