Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VOJNO-REDARSTVENA AKCIJA 'MASLENICA'

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ sudjelovali na obilježavanju 30. obljetnice VRO Maslenica

Objavljeno prije

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ jutros su otputovali na obilježavanje 30.obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Današnja svečanost obilježavanja 30.obljetnice akcije Maslenica je počela u Kašiću kod spomenika poginulim pripadnicima 3.gbr-Kune polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje. Vijence i svijeće položila su brojna izaslanstva gradova, županija, vojske i policije te braniteljskih udruga. O teškim borbama prije 30 godina svjedoče i danas brojne ruševine. Poslije toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u akciji Maslenica. Veterani 4.gbr DNŽ iz Metkovića posjetili su potom Paljuv gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim suborcima pok. Mariju Glavoti i pok. Mariju Nikoliću-Kišu iz Krvavca. Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Zaštitnice kršćana u Paljuvu. Na putu za Novigrad veterani četvrte zastali su kod spomenika poginulim pripadnicima 2.gbr-Gromovima na ulazu u gradić gdje su zapalili svijeću. Zajedničko druženje veterana nastavljeno je u Novigradu.

Jedna od najuspješnijih vojnih akcija Hrvatske vojske Operacija Maslenica započela je u ranim jurarnjim satima 22. siječnja 1993. godine. Cilj akcije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama zaustavljeno je napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga od kojih je jedan dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije i uveden izravno u borbu. Snažnije borbe za dostignute crte i stabilizaciju bojišnice potrajale su još 2 – 3 dana.

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kilometara kvadratnih, a još 80 km kvadratnih oslobođeno je u operaciji Peruča koja se zbila potpuno neplanirano odmah iza opisane akcije HV-a. Kao cjelina u sastavu 4.gardijske brigade u akciji je sudjelovala i A satnija ZNG Metković koja je tom prilikom imala jednog poginulog pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca i 17 ranjenih i ozlijeđenih pripadnika.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

TUŽNA VIJEST IZ STABLINE

Hrabra Milena Barbir (38) izgubila bitku sa zloćudnom bolešću

Objavljeno prije

Nažalost, nakon duge i teške bolesti preminula je Milena Barbir (38), neustrašiva majka i supruga iz Stabline pokraj Ploča.

Podsjetimo, Milena je u zadnje 3 i pol godine imala četiri teške operacije, na splitskoj Onkologiji primila je 50 doza kemoterapije, a na Radiologiji u Zagrebu više od 30 doza zračenja. Životna borba ove žene-heroja ovog proljeća ušla je u najdramatičniju, odlučujuću fazu, no bolest je nažalost bila jača, javlja Dubrovački vjesnik.

Mileni je za vrijeme trudnoće 2019. godine dijagnosticiran karcinom 4. stupnja, a nakon niza operacija, kemoterapija i zračenja, stanje joj se pogoršalo, jer su se iscrpile sve dostupne regularne metode liječenja.

Preostale su joj samo alternativne metode liječenja onkoloških pacijenata, a u skupljanju sredstava za terapiju usključile su se brojen udruge, tvrtke i pojedinci u velikoj humanitarnoj akciji “Pomozimo Mileni”, koju su organizirali Udruga Lađara Stabline i Mjesni odbor Stablina.

Milenina borba sa zloćudnom bolešću počela je kad je imala 27 godina, baš na rođendan, kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza (MS), a nekoliko godina kasnije i opasni tumor. Unatoč hrabroj borbi, MIlena ga nije uspjela pobijediti, a iza nje su ostali neutješni suprug i četverogodišnja kćerkica.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Sprovod Milene Barbir održat će se sutra, u subotu 10. lipnja, s početkom u 17 sati na Gradskom groblju Laniština u Pločama. Obitelj će izraze sućuti primati od 16 sati.

Uredništvo portala Metković News ovom prilikom obitelji izražava iskrenu sućut. Počivala u miru Božjem.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije