Ostanimo u kontaktu

RASPOLAGANJEM ZEMLJIŠTEM

Velike promjene u raspolaganju državnim zemljištem, ali i zapuštenim privatnim parcelama

Objavljeno prije

Prema prijedlozima o izmjenama i dopunama Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, zakupnici će takvo zemljište moći koristiti najdulje 25 godina, a neke površine 15 godina.

Županije više neće davati svoja mišljenja o programima gradova i općina, ali ni suglasnosti na izbor najpovoljnijeg ponuditelja-zakupitelja .

Ukida se i odredba o zemljišnom maksimumu, a općine i gradovi skrbit će o zapuštenim privatnim parcelama ako to neće ili ne mogu vlasnici.

Ukoliko posjednici ili vlasnici ne privedu zemljišta svrsi i ne održavaju ih, tada će općine i gradovi takve parcele urediti, a račun ispostaviti vlasnicima-posjednicima. Ako oni ne plate trošak uređenja, općine i gradovi će taj troška za održavanje zemljišta  upisati u zemljišne knjige kao teret ! Svjedoci smo putujući od Metkovića do Ploča da su i u dolini Neretve mnoge parcele baš zapuštene. Neki od razloga su neisplativost proizvodnje, vremenske nepogode, raseljavanje obitelji, neriješeni imovinsko-pravni odnosi drugi.

Ako krenemo prema Pojezerju, stanje također nije dobro. U krškom polju Jezerac zapuštene su gotovo sve površine, iako se na tom području proizvodila hrana za više stotine obitelji. Međutim, zbog iseljavanja i činjenice da je to polje u zimskoj polovici godine pod vodom, malo tko obrađuje zemlju.

Osim toga postavljanjem granične ograde između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dio parcela čiji su vlasnici iz Hrvatske ostao je u Bosni i Hercegovinu. Ako je otprilike polovica polja u Hrvatskoj a druga polovica u BiH, očito je da bi u rješavanju problema odvodnje trebale sudjelovati obje države. Stoga je vrlo zanimljivo pitanje kako će općina uređivati takve parcele, i ispostavljati trošak vlasnicima, a ako oni ne plate, općina bi taj dug bilježila u zemljišnim knjigama kao teret.

Treba reći da  državna (geodetska) izmjera zemljišta na tom području nije u cijelosti obavljena, pa bi i na tome trebalo raditi.

U svakom slučaju, novi zakonski prijedlozi donose niz novosti među kojima i onu prema kojoj zakupitelj državnog zemljišta to isto zemljište ne može davati u podzakup trećoj osobi.

ZABAVA GARANTIRANA

Beach bar Limone na Kominsko ušće 13. kolovoza dovodi Tamburaški sastav Sanjalice

[ SPONZORIRANA OBJAVA ]

Objavljeno prije

Kominsko ušće bogatije je za još jedan beach bar koji u ovim ljetnim vrućinama dođe kao mala oaza u pustinji. Prekrasni ambijent novootvorenog Limone bara osim svakodnevnih after beach partya 13. kolovoza dovodi dašak Slavonije u srce neretvanske doline.

Sve popularnii Tamburaški sastav Sanjalice u petak, 13. kolovoza, dan prije Maratona lađa na Neretvi pobrinut će se da ovogodišnji spektakl svima ostane u lijepom sjećanju.

Ulaz je besplatan, stoga vidimo se u Limone beach baru!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @beach_bar_limone

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije