Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NACIONALNI STOŽER

Uvodi se poseban režim za putnike koji dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije

Šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović rekao je da se uvodi obvezna samoizolacija za osobe iz četiri države u kojima je lošija epidemiološka situacija. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je više od 92 posto novooboljelih od Covid-19 mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao

Objavljeno prije

U Hrvatskoj je danas nekoliko županija objavilo da imaju novih slučajeva zaraze koronavirusom. Za razliku od jučer kada je bilo 30 novooboljelih, danas je 22 novooboljelih. Najviše novih slučajeva dolazi iz Grada Zagreba. Žarište je Đakovo gdje je zaraženo 13 časnih sestara iz samostana.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 22 novooboljelih. 18 osoba je na bolničkom liječenju.

Sveznalica 7400xXpx

Davor Božinović je rekao da prate situaciju kako bi donijeli najbolje preporuke. Poseban režim se uvodi za ulazak osoba iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Za njih će biti određena samoizolacija od 14 dana.

Obveza se ne primjenjuje na one koji su u tranzitu kroz navedene zemlje. Druga odluka se odnosi na izmjenu u javnom prometu po kojoj vozači i ostali zaposlenici i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati općih mjera.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poziv Milanoviću da proglasi izvanredno stanje

– To je kampanja. To su ljudi koji od prvog dana ne razumiju što se ovdje radi. To je vrlo lako pokazati s obzirom na epidemiološku situaciju. Što se tiče trenutačne situacije, mi, da ne bi došli u situaciju da se borimo s eksponencijalnim rastom donosimo mjere kao što smo donosili u prvoj fazi. Tako radimo i sada. Raste nam broj oboljelih iz ovih zemalja za koje smo uveli novi režim. Na prvo  mjestu će nam biti zdravlje hrvatskih građana, rekao je Božinović.

Blaži simptomi virusa

– Većina novooboljelih ima blage i gotovo nikakve simptome. Dosta njih ima samo nalaz pozitivan bez ikakvih simptoma, rekla je Alemka Markotić.

– Bitna je količina virusa i njegova sposobnost da prodre kroz stanice. Čini se da on nije tako snažan sada, dodala je.

– Kada ste vi razmaknuti na otvorenom prostoru teže je nekome prenijeti veću količinu virusa, ali sve je to na razini percepcije.

Koronavirus u Zadru

– Provedeno je nekoliko stotina testiranja, a utvrđeno je sedam pozitivnih osoba. Zadar je stavljen pod kontrolu, rekla je epidemiologinja.

Lokalna transmisija u Zagrebu

Imamo uvid u institucije, a kolege na terenu su upoznate sa svim podacima. Osoba se bilježi prema svome prebivalištu, ali ovisi i o boravištu. Ono što je bitno jest da mreža funkcionira. Hrvatska se već neko vrijeme nalazi na popisu zemalja s lokalnom transimisijom. Virus je takav da se lako širi i prisutan je u populaciji.

Mjere za vjenčanja i veća okupljanja

Još nema promjena, ali svakako treba pohvaliti organizatore. Oni su odgovorni za svu provedbu mjera u ovakvim okolnostima.

Što se tiče mjera za vjenčanje neće biti nikakvih promjena zasad, rekla je epidemiologinja Bubaš. Javlja: Vecernji.hr

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije