Ostanimo u kontaktu

IN MEMORIAM

Umro pjesnik Florijan Bebić pok. Marka (1939.-2021.)

Objavljeno prije

U obavijesti o smrti objavljenoj 25. svibnja 2021. godine stoji da je 24. svibnja preminuo Florijan Bebić (1939.-2021.), pok . Marka, te da će ispraćaj biti na mjesnom groblju Nova Sela, 27. svibnja 2021. Ožalošćeni su supruga Ana, sestra Branka, zet Niko, te ostala rodbina, prijatelji i poznanici.

Čim pročitah obavijest o smrti, krenuše mi sjećanja na susrete s našim Florijanom kojega sam uz međusobne komplimente i razmjenu životnih doskočica, posljednji put susreo koncem prošle godine. Da sam znao da će nam to biti posljednji susret, sigurno bi dulje razgovarali.

Prije dvadesetak godina pozvao me  u svoj dom da mi pokaže neka svoja umjetnička djela, pod svijetlom i bez svijetla. Kako nisam neka ,baš umjetnička duša, strpljivo sam čekao pojašnjenja. I dobio sam ih. Tada sam spoznao da se radi o čovjeku s dušom umjetnika, bez obzira na ocjene likovnih kritičara. Tada mi je pokazao i bilježnicu sa svojim pjesmama koje kani jednog dana objelodaniti.

Dana 25. listopada 2014. godine bijaše promocija Šeste po redu njegove zbirke pjesama i prve zbirke u kojoj objavljuje pjesme auto refleksivne naravi „Male priče koje me najbolje liče“.

Predstavljač, pokojni profesor Mate Mustapić, zbirku je opisao „Kao svojevrstan obračun autora sa samim sobom, na jedan duhovit način čiji je krajnji ishod poziv čitatelju na optimizam , unatoč svemu“, a neke od 208 pjesama čitali su prof. Mustapić i Tonći Jerković.

Dana 9. svibnja 2019. godine, predstavljena je druga  knjiga (zbirka) „Male priče koje me najbolje liče“, u organizaciji ogranka MH Metković, o čemu je govorio prof. Božidar Lovrić, a tekstove su čitali Tonći Jerković i autor.

Iz predgovora zbirke iz 2014. godine kojega potpisuje pok. profesor Mate Mustapić citiramo:

„Florijan Bebić stvara svoj pjesnički svijet ne oslanjajući se na uzore, ne pozivajući se na tradiciju i mimo svih relevantnih poetika. Višestruko upućen sam ne sebe , na osobno iskustvo svijeta, na vlastiti sustav vrijednosti, na samo njemu svojstven osjećaj za lirske kvalitete, Bebić je posve neobična , osebujna i autohtona stvaralačka pojava“.

Na početku knjige stoje stihovi:

Ponosno javljam
da mi se najveća zahvalnost
za sve napisano
u prvom redu želi zahvaliti
mom najslađem i uvijek nasmijanom
umnom i duhovnom neredu
kod kojih na sreću
i nikada i ništa nije u redu…

te:

kojih na sreću nije stid
što potječu
iz moga sitnog često šašavog života.

Florijan Bebić rođen je Novim Selima, 1939. godine. Dugo je radio i živio u Austriji. Osim spomenutih objavio je sljedeća djela:

  • Moje izmišljotine, Beč, 1981.godine
  • Dosta je bilo zla, Beč 1982.godine
  • Serenada glupostima, Beč, 1985.
  • Mrsko mi je biti sretan, Beč 1987.
  • Sarkofag, Beč, 1994.godine.

Našoj pjesničkoj duši i narodnom  čovjeku Florijanu Bebiću neka je laka hrvatska zemlja!

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Zahtjevi za izdavanje e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka, 29. srpnja 2021. do 15 sati

Objavljeno prije

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica.

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije