Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

DOLINA NERETVE

Umijeće pripreme neretvanskog brudeta postalo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH

Objavljeno prije

Jegulja i neretvanski brudet/brujet neraskidivo su vezani uz stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve i dio su njihovoga identiteta.

U svim mjestima doline, Neretvani ponosno ističu da “brujeta od jegulja ima samo u Neretvi i da se nijedan drugi brujet s njihovim ne može mjeriti”. Tradicija pripremanja brujeta prenosi se s generacije na generaciju pa tako i danas mnogobrojne Neretvanke ili čak više Neretvani kuhaju brujet. Tijekom 20. stoljeća doživio je nekoliko promjena.

Tijekom 19. stoljeća, jeguljama se počinju dodavati i žabe, a tek od 20-ih godina prošlog stoljeća pravi se od različite ribe.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Brudet od jegulja priprema se samo u posebnim prilikama budući da je količina jegulje u Neretvi značajno smanjena pa je cijena kilograma vrlo visoka.

Stoga se kuha brudet od jegulja i cipola, jegulja i žaba ili od cipola i neke druge morske ribe. Postalo je uobičajeno da se nađe na svečanom stolu prilikom blagdana ili drugih svečanih prigoda poput vjenčanja, krstitki pa je utoliko značajan za društveni život i okupljanje zajednice.

RENT-A-CAR M 740

U današnje suvremeno doba, neretvanski brudet je dio kulturnog identiteta i živog sjećanje na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, svjedok je društvenog i gospodarskog života doline Neretve, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kuharskih stručnjaka i gastronoma.

Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture na sjednici održanoj 17. svibnja 2022. godine ocijenilo je da Umijeće pripreme neretvanskog brudeta ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine u članku 9. stavku 1. alineji 2.

Na osnovu predočene dokumentacije i iznesenih činjenica, a prema preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra na sjednici održanoj 05. srpnja 2022. godine, utvrdilo je da Umijeće pripreme neretvanskog brudeta, imaju svojstvo kulturnog dobra, čime je Umijeće pripreme neretvanskog brujeta stavljeno na reprezentativnu listu zaštićenih nematerijalnih dobara RH.

Predlagatelj zaštite Umijeća pripreme neretvanskog brujeta je Konzervatorski odjel u Imotskom, a etnološka i kulturno-povijesna istraživanja te kompletnu dokumentaciju za upis nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara RH je obavila i napisala Viša stručna savjetnica KO Imotski, Nikolina Luketić Delija, magistra etnologije i kulturne antropologije.

Veliku pomoć pružili su Veljko Barbieri, naš vrhunski gastronom koji je niz godina predsjednik ocjenjivačkog suda Neretvanske Brudetijade i Pavo Paul Jerković, začetnik turizma u dolini Neretve te vlasnik restorana Villa Neretva, Krvavac, kojima od srca zahvaljujemo.

Nositelji zaštite je Udruga građana Družba Pivčeva kala, Opuzen, koja ima obvezu provoditi zadane mjere zaštite Umijeća pripreme neretvanskog brujeta, te nastojati realizirati prijedlog očuvanja i daljnje valorizacije ovog nematerijalnog kulturnog dobra, piše Dubrovački vjesnik.

DOSTOJANSTVENO PODRŽAVAJMO HRVATSKU

Budi navijač! Izbjegavaj protupravna ponašanja – poručuju iz policije

Dostojanstveno podržavajmo hrvatsku nogometnu reprezentaciju na UEFA EURO 2024. u Njemačkoj

Objavljeno prije

Foto ilustracija

Budući da se danas u 15 sati odigrava nogometna utakmica hrvatske reprezentacije s reprezentacijom Albanije, pozivamo građane, pogotovo one koji će utakmicu pratiti na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, da dostojanstveno bodre reprezentaciju te da izbjegavaju protupravna ponašanja.

Za očekivati je da će i nastavak natjecanja u grupnoj fazi također privući veliki interes građana koji već tradicionalno prate utakmice naše reprezentacije uz obiteljska druženja, na otvorenim prostorima, prvenstveno gradskim trgovima, ulicama, rivama, terasama ugostiteljskih objekata i slično. U brojnim mjestima, prvenstveno gradovima, organizirat će se i javna praćenja TV prijenosa kojima će prisustvovati veliki broj građana.

Kako bi nakon utakmice ostao samo nogometni naboj, a ne neželjene posljedice, preporučamo:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
  • da organizatori takvih okupljanja vode brigu o zdravlju i sigurnosti svojih posjetitelja – posebice žena, djece i starijih osoba
  • da navijači/posjetitelji/simpatizeri hrvatske nogometne reperezentacije:
    • izbjegavaju konzumiranje većih količina alkohola
    • ne koriste pirotehnička sredstava – budući da njihovo korištenje u mnoštvu građana može imati ozbiljne posljedice
    • prilikom dolaska ili odlaska s okupljanja navijača ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te da obrate pažnju na sigurnost u prometu općenito

Policija će uz druge službe, kao i do sada, poduzimati potrebne mjere iz svoje nadležnosti i u skladu s važećim propisima, a što može uključivati i video i foto dokumentiranje, kako bi praćenja nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na javnim prostorima protekla bez većih izgreda i protupravnih ponašanja.

Uživajte u utakmici, bodrite naše reprezentativce u zdravom sportskom duhu – učinimo našu reprezentaciju ponosnom, kao što i ona čini nas!

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije