Ostanimo u kontaktu

SPRETNI I U FINANCIRANJU PROJEKATA

Udruga Leptirići među prvima koji priskaču u pomoć

Objavljeno prije

Već 11 godina na području cijele doline Neretve djeluje Udruga cerebralne i dječje paralize Leptirići koju su osnovali roditelji djece s teškoćama s ciljem razvoja dopunskih i alternativnih zdravstvenih i socijalnih usluga za svoje članove, piše u posljednjem broju Glas Koncila.

U članstvu je 75 djece s teškoćama, 34 osobe s invaliditetom i njihove obitelji, kao i ljudi dobre volje. Kontinuirano socijalne usluge u zajednici – usluge rane intervencije, individualne psihosocijalne podrške i poludnevnoga boravka za više od stotinu djece s teškoćama i osoba s invaliditetom kroz razne terapije pruža 22 zaposlenika. Također se pružaju usluge specijaliziranoga prijevoza, asistencije u nastavi i osobne asistencije.

Projektni tim uspješno povlači sredstva iz natječaja lokalne i regionalne samouprave, resornih ministarstava i Europskoga socijalnoga fonda. U provedbi svojih aktivnosti udruga surađuje s tri grada u dolini Neretve i četiri općine, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize.

Ove godine osigurana su sredstava i provedba projekata: »Životna potreba OSI 2«, »Podrška rastu i razvoju Leptirića«, »Povećanje kvalitete života Leptirića«, »Siguran let u bolju budućnost«, »Europa je naš dom«, »Edukacijom protiv nasilja«, »Poletimo zajedno u bolji svijet« i »Prijevoz za Leptiriće«.

Najveći je izazov financiranje plaća terapeuta jer one ovise o dostupnim natječajima i prihvaćanju projekata. Djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji i osobe s invaliditetom žive drugačijim životom i suočavaju se s teškim izazovima pa im mnogo znače i organizacije raznih druženja i hodočašća. Udruzi u tome nesebično pomaže Župa doline Neretve i dobri ljudi.

Udruga »Leptirići« jedina je udruga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj koje su sudjelovale na svih osam Međunarodnih hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorje koje se održava od 2012. godine.

Udruga nije teret državi, ona radi posao koji država ne može, pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Roditi se kao dijete s teškoćama u razvoju ili biti njegov roditelj nije stvar izbora, ali pomoći ili pak ignorirati jest. Dovoljna je jedna nesreća ili virus i svatko u trenu može postati osoba s invaliditetom, a udruga će među prvima priskočiti u pomoć, piše Glas Koncila.

Piše: Jadranka Pavić/Glas Koncila

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U srpnju 90 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju lani

Objavljeno prije

Tijekom srpnja 2021. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 254.717 dolazaka, što je u usporedbi sa istim periodom 2020. godine porast od 90%. U srpnju 2021. godine ostvareno je 1.437.483 noćenja, što čini 65% više noćenja nego u istom period 2020. godine.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Od početka godine do kraja srpnja ostvareno je 393.415 dolazaka i 2.070.799 noćenja. U usporedbi s istim periodom 2020. godine ostvareno je 60% više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom u srpnju je ostvareno 69% noćenja 2019. godine, a od početka godine do kraja srpnja 43% noćenja ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije