Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

HVALE VRIJEDNA AKCIJA

Učenici i profesori SŠ Metković s volonterima i Framašima uređuju kuću oca Ante Gabrića

Objavljeno prije

Uređenje kuće oca Ante Gabrića

Povodom obilježavanja 30. obljetnice smrti oca Ante Gabrića, u danas su se okupili učenici i profesori Srednje škole Metković s volonterima i Framašima u akciji čišćenja okoliša i uređenja rodne kuće našeg velikog sugrađanina. Sama udruga mladih oca Ante Gabrića osnovana je prije 9 godina pri SŠ Metković. Počeli su raditi na pomaganju obiteljima koji su slabijeg imovinskog stanja kao i učenicima koji su bili potrebiti (bilo da se radi o marendi ili opremi za kuharstvo, ili bilo što što su primjetili da se moglo pomoći). To ih je potaklo da još više pomažu. Kako je cijela akcija započela i čime se sve bave saznali smo iz kratkog razgovora s pedagoginjom Violetom Oršulić, koja je pokrenula projekt, a i pojasnila nam kako je krenula cijela priča.

Prije par godina kuću je uzela gospođa Violeta s njenim prijateljima koji su joj pomogli s restauracijom. Plan je, u sklopu kuće napraviti i muzej koji će raditi svećenici. Dalje ih je uputio vice postulator Antun Volenik koji je pomogao da ih usmjeri prema potrebitima u misijama u Indiji. Tako su prije 2 godine započeli su s obnovom jedne škole koja su iznutra opremili svom potrebnom opremom. Ove godine pokrenuta je akcija obnove škole u mjestu gdje je sahranjen otac Ante, koja je bila zatvorena nakon smrti oca Gabrića. Zajedno uz pomoć dvoje svećenika od kojih je jedan djelovao kao misionar uz oca Ante Gabrića, pokrenuta je daljnja akcija za pomoć, a posjet svećenika se očekuje tijekom studenog.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Osim čišćenja kuće oca Gabrića, udruga ima velike planove za dalje. Kroz godinu ili dvije planira se otvoriti kuća za posjetitelje. Time naš grad dobiva ono što treba – spomen na oca Antu Gabrića na kojeg gledamo i bez sluga božjih kao na sveca.

Ovaj hvale vrijedan projekt podržale su i ostale škole pa i županija, ali tu ne prestaje. Odjek akcije planira se proširiti na Hrvatsku, a neki svećenici su udrugu kontaktirali i pozvali na spajanje s hrvatskim centrima u Australiji i Americi jer je otac Gabrić mnogo djelovao na tim područjima. Aktivni su, rasprostranili su se i pustili da se ova vijest na daleko čuje, a pomažu im i iz mnogih župa. Sadašnji cilj udruge je oživjeti njegove misije u Indiji, obnoviti školu kao i u mjestu gdje je sahranjen. Tako će Metković i dalje imati svoj doprinos u toj misiji. Sav prihod planiran nakon izgradnje kuće bit će namijenjen za misije i stipendije.

RENT-A-CAR M 740

U projekt sudjeluju profesori SŠ Metković, njeni učenici zajedno s volonterima projekta 72 sata i gimnazijalkom Ivanom koja je pokrenula i naše Framaše.

Piše: Metković NEWS

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

RENT-A-CAR M 740

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije