Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

'MAMA, BUDI ZDRAVA'

Učenici Gimnazije Metković obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno prije

Foto: Marin Veraja

Udruga „SVE za NJU“ povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke u osnovnim i srednjim školama provodi projekt „Mama, budi zdrava“.

Tim povodom su učenici Gimnazije Metković načinili fotografiju u obliku ružičaste vrpce, simbola borbe protiv raka dojke.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 2018. godine projekt „Ružičasti listopad“ predstavljen je u Gimnaziji Metković čime smo postali jedna od škola sudionica koja podupire i pomaže u radu udrugu „SVE za NJU.“

Sveznalica 7400xXpx

Koordinatori projekta u Gimnaziji Metković su prof. Marija Volarević i prof. Stipan Prce uz potporu i pomoć ravnatelja i svih djelatnika gimnazije.

Cilj projekta je upoznavanje učenika o važnosti prevencije raka dojke i maternice kako bi svoje majke i druge ženske članove obitelji potaknuli na pravovremene preglede. Učenici kroz projekt stječu spoznaje o vlastitom zdravlju i odgovornosti prema sebi i obitelji. Također, učenike se potiče na razvoj empatije prema oboljelim i liječenim od raka dojke. Projekt se provodi snimanjem fotografije „ružičaste vrpce“ koju učenici oblikuju svojim tijelima i ružičastim balonima. Na našem školskom igralištu gimnazijalci su oblikovali vrpcu i na znak svojih profesora stavili su balone na glavu, srce te mahnuli balonima puštajući ih u let. Svaka učenica i učenik dobili su edukativni letak s pozivom na brigu o vlastitom zdravlju.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije