Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

'MAMA, BUDI ZDRAVA'

Učenici Gimnazije Metković obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno prije

Foto: Marin Veraja

Udruga „SVE za NJU“ povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke u osnovnim i srednjim školama provodi projekt „Mama, budi zdrava“.

Tim povodom su učenici Gimnazije Metković načinili fotografiju u obliku ružičaste vrpce, simbola borbe protiv raka dojke.

Sveznalica 7400xXpx

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 2018. godine projekt „Ružičasti listopad“ predstavljen je u Gimnaziji Metković čime smo postali jedna od škola sudionica koja podupire i pomaže u radu udrugu „SVE za NJU.“

Koordinatori projekta u Gimnaziji Metković su prof. Marija Volarević i prof. Stipan Prce uz potporu i pomoć ravnatelja i svih djelatnika gimnazije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Cilj projekta je upoznavanje učenika o važnosti prevencije raka dojke i maternice kako bi svoje majke i druge ženske članove obitelji potaknuli na pravovremene preglede. Učenici kroz projekt stječu spoznaje o vlastitom zdravlju i odgovornosti prema sebi i obitelji. Također, učenike se potiče na razvoj empatije prema oboljelim i liječenim od raka dojke. Projekt se provodi snimanjem fotografije „ružičaste vrpce“ koju učenici oblikuju svojim tijelima i ružičastim balonima. Na našem školskom igralištu gimnazijalci su oblikovali vrpcu i na znak svojih profesora stavili su balone na glavu, srce te mahnuli balonima puštajući ih u let. Svaka učenica i učenik dobili su edukativni letak s pozivom na brigu o vlastitom zdravlju.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije