Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OBJAVLJENE UPUTE ZA TESTIRANJE ŠKOLARACA

U prvoj fazi svima dva testa, evo i što je s cijepljenim učenicima

Objavljeno prije

Uskoro započinje provedba nove mjere za škole – samotestiranje učenika na koronavirus. Distribucija prvih testova po školama već je započela, a ravnateljima su danas stigle upute za provedbu te mjere. Svaki učenik sada dobiva po dva testa, a testiranje se vrši nedjeljom prije spavanja ili ponedjeljkom ujutro. Učenici koji su cijepljeni s dvije ili preboljeli pa cijepljeni jednom dozom, dakle isti koji su oslobođeni karantene, mogu se testirati kao i ostali ili se testiraju samo kada se u razredu pojavi pozitivan slučaj. U uputama se navodi i da bi učenici mlađi od 16 godina testiranje trebali provoditi uz nadzor odrasle osobe.

Od početka idućeg tjedna učenici će se testirati na COVID-19 kućnim testovima kojih se nabavlja tri milijuna, a za koje je iz državnog proračuna izdvojeno nešto više od 26 milijuna kuna. Prvi testovi već su jučer poslani prema lokalnim stožerima koji će ih distribuirati po školama, a ove srijede Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je uputu ravnateljima o tome kako provoditi mjeru testiranja učenika.

U prvoj fazi učenici dobivaju po dva testa

Provođenjem mjere samotestiranja, naglašavaju odmah u uvodu upute, u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su  bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa.

– Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova. Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu npr. zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola, piše u uputi Ministarstva.

Kao i do sada, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti, a s testovima će dobiti i upute za samotestiranje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U dogovoru između škola i roditelja/skrbnika distribuirajte dva testa za pojedinog učenika, što bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna, kao i za provođenje testiranja onog razrednog odjela u kojem se pojavi pozitivan rezultat testa pojedinog učenika u prvom tjednu provođenja mjere. Ostalu količinu testova moći ćete preuzeti u tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, koja će biti dostatna za nastavak provođenje mjere još tri tjedna. Nakon te druge isporuke podijelite u dogovoru s roditeljima/skrbnicima (na način kako se dogovorite) dodatna tri testa za pojedinog učenika prvi sljedeći dan nakon isporuke, odnosno prvi sljedeći radni dan kada to bude moguće, naputak je Ministarstva za ravnatelje.

Testiranje je moguće provoditi i u školama, kažu u MZO-u.

– Ako u dogovoru s roditeljima/skrbnicima za pojedini ili više razrednih odjela odlučite provoditi testiranje u samoj školi, a ne kod kuće, navedeno je također dopušteno organizirati. Ipak, ističemo da je prednost testiranje kod kuće jer tako učenik nakon pozitivnog rezultata testa neće  doći u školu, piše u uputama Ministarstva.

Što ako netko uzme test, a ne testira se?

U uputi je naglašeno i da bi ravnatelji trebali upozoriti roditelje da bi učenici mlađi od 16 trebali imati pomoć odraslih u samotestiranju. Roditelji koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja, poznato je to otprije, ispunjavaju posebnu izjavu koja je poslana s ovim uputama i dostavljaju je razredniku.

– Međutim, ako škola na bilo koji drugi način utvrdi da se za pojedinog učenika ne provodi redovito samotestiranje, o tome će obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika s kojim je ranije surađivala prilikom izricanja mjera samoizolacije. Učenicima za koje utvrdite na bilo koji način da roditelji/skrbnici ne žele i ne pristaju na testiranje nećete podijeliti testove, odnosno ako ste im već dostavili testove, a naknadno saznali da ne provode i ne žele provoditi redovito samotestiranje, zamolite ih da testove vrate školi. U slučaju kada roditelji/skrbnici obrascem/izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neće biti izuzeti od karantene, naglašavaju iz Ministarstva.

Što je s cijepljenim učenicima koji su već oslobođeni karantene?

Kada je riječ o učenicima koji su već oslobođeni samoizolacije, dakle oni koji su dvaput cijepljeni ili preboljeli pa jednom cijepljeni, oni mogu sudjelovati u samotestiranju kao i svi ostali učenici. No, mogu se testirati i samo u slučaju pozitivnog slučaja u razredu. I ti učenici dobivaju dva testa.

– Dijeljenje kućanstva s osobom koja je pozitivna predstavlja veći rizik za zarazu od boravka u školi ili na izvanškolskim aktivnostima. Učenici koji nisu oslobođeni samoizolacije temeljem preboljenja ili cijepljenja sukladno dokumentu „Postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako dijele kućanstvo s pozitivnom osobom mogu biti oslobođeni samoizolacije: ako sudjeluju u redovitom samotestiranju učenika i ako se samotestiraju u vlastitom aranžmanu svaka dva dana tijekom izolacije i još 7 dana nakon izolacije pozitivnog ukućana, naglašeno je u uputama.

Kakav je postupak nakon pozitivnog testa?

A što je s onima kojima se u rutinskom samotestiranju utvrdi pozitivan test? U uputi Ministarstva navedeno je da se postupa sukladno Uputama HZJZ-a.

– Test se potvrđuje PCR testom ili brzim antigenskim testom (BAT) u zdravstvenoj ustanovi ili ovlaštenom laboratoriju ili ordinaciji na teret HZZO-a tako da se roditelji/skrbnici javljaju izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, a učenik je u izolaciji do zaprimanja rezultata PCR ili BAT testa te nakon zaprimanja rezultata testa ako je rezultat potvrdnog testa pozitivan. Učenici kojima je izrečena samoizolacija unazad tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se administrativno automatski centralno prekida te roditelji/skrbnici ne trebaju javljati liječniku da liječnik prekine samoizolaciju. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod kuće u izolaciji te se roditelji/skrbnici javljaju liječniku, piše u uputi MZO-a, javlja Srednja hr

POLICIJA OBJAVILA VAŽNO UPOZORENJE

Oprezno u prometu! U samo jednom danu poginula tri motociklista i putnik

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Tri vozača i jedan putnik na motociklu izgubili su život u subotu na hrvatskim prometnicama, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, koje je objavilo savjete i preporuke motociklistima i mopedistima kako bi se smanjilo stradavanja i povećala sigurnost tih sudionika u prometu.

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, ali samo u subotu su poginule četiri osobe – tri vozača i jedan putnik na motociklu, objavila je policija po čijim je podacima u prvih pet mjeseci 2022. poginulo 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda.

Lani su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a u prošlih pet godina 267, što znači da se svaka peta osoba poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, no motociklisti često i zbog svog neodgovornog ponašanja stradavaju u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu.

Policija je na svojim internetskim stranicama objavila savjete te najčešće greške motociklista zbog kojih stradavaju, kao što su neprilagođena brzina, vožnja po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precijenjene vozačke sposobnosti, vožnja između zaustavljenih kolona vozila.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vozačima mopeda i motocikala policija savjetuje da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, koristite i drugu zaštitnu opremu te da zbog teže uočljive siluete na cesti nose svjetliju odjeću i kacigu, življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

“Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini vozite u slijedu jedan iza drugoga”, također su neki od savjeta.

Vozači automobila u odnosu na motoriste najčešće oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, te ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača kojim im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala.

Česte greške vozača automobila su i neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

U prometnoj nesreći koja se u subotu poslijepodne dogodila na cesti Čakovec-Štefanec život je izgubio vozač motocikla, izvijestila je međimurska policija. Dvije osobe poginule su noćas u Vrgorcu nakon pada s motocikla, izvijestila je u subotu ujutro splitsko-dalmatinska policija, prenosi Dnevnik.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije