Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

POČETCI ENERGENTSKE TRANZICIJE U DOLINI NERETVE?

U Opuzenu puštena u rad jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Hrvatskoj!

Objavljeno prije

Globalni trendovi, povećana svijest o klimatskim promjenama i sve veća gospodarska težnja usmjerena prema viziji održivog razvoja – razlozi su velikog uspona kojeg posljednjih nekoliko godina doživljava tržište solarne industrije u Hrvatskoj i u svijetu.

Prateći upravo globalne trendove ali i zahtjeve koje diktira stanje na tržištu, po svojim inicijativama u području obnovljivih izvora energije sve je prepoznatljivija i dolina Neretve, čemu u prilog govori i jedan od posljednjih uspješno realiziranih projekata tvrtke Forte Solar d.o.o. Ova splitska tvrtka poznata kao vodeća među graditeljima solarnih elektrana na području Dalmacije, nedavno je u rad pustila jednu od najvećih solarnih elektrana na krovu u Hrvatskoj, postavljenu upravo u dolini Neretve.

Projekt solarne elektrane postavljene na krov lokalne tvrtke Jasenska d.o.o. za cilj je imao osigurati Jasenskoj proizvodnju vlastite električne energije namijenjene daljnjoj prodaji na tržištu. Na krovnu površinu od 6 500 m2 postavljeno je 2 850 Longi solarnih panela izgrađenih od najkvalitetnijih materijala koji jamče visok stupanj efikasnosti i predstavljaju učinkovit, dugotrajan i pouzdan izvor energije. Izgrađena solarna elektrana na Jasenskoj ima ukupnu snagu od 1070kW, a u prvoj fazi u pogon je pušteno 399kW.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Iz Forte Solara ističu kako će se vrijednost i dugotrajnost ovakve investicije očitovati ne samo u financijskim benefitima za Jasensku i njihovo kompletno poslovanje, nego i u pozitivnom utjecaju na okoliš te na lokalno gospodarstvo. Napominju kako su inicijative s ovakvim ciljem važne ne samo zbog smanjenja emisije štetnih plinova, već i zbog ovisnosti o uvozu fosilnih goriva koji predstavljaju značajan udio u trgovinskoj bilanci Hrvatske.

”Solarne elektrane kao ova na krovu tvrtke Jasenska d.o.o. predstavljaju izvrsnu priliku za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, dok istovremeno jačaju lokalnu ekonomiju te služe kao poticaj za daljnje inicijative, što Jasensku već sada čini liderom u procesu energetske tranzicije cijelog ovog područja. Ovim putem zahvaljujemo Jasenskoj d.o.o. na suradnji i ukazanom povjerenju za realizaciju ovako važnog projekta, te HEP podružnici u Metkoviću za pomoć prilikom same ugradnje i stavljanja u pogon cijelog sustava.” – kazao je Mladen Crnčević, prodajni predstavnik tvrtke Forte Solar za Dubrovačko – neretvansku županiju.

Sveznalica 7400xXpx

Po svemu sudeći, ulaganje u solarna rješenja nikada nije bilo isplativije nego sada, a posebice s obzirom na nedavne nove korake Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te objavljeni Poziv poslovnim subjektima iz područja prerađivačke industrije i toplinarstva. Iz Forte Solara ovom prilikom podsjećaju da poslovni subjekti iz navedenog sektora do 19. lipnja ove godine imaju priliku iskoristiti milijardu eura bespovratnih sredstava za proizvodnju vlastite električne energije, što bi za dolinu Neretve mogao biti tek početak prave solarne revolucije i korištenja do sad neiskorištenih potencijala koje imamo.

PROSINAČKE RADOSTI

Na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela

Objavljeno prije

Jutros ni jako jugo nije spriječilo najmlađe sugrađane u prosinačkim radostima, na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela.

Događaj su svojim nastupima i recitacijama uveličali Zbor OŠ Stjepana Radića pod ravnanjem s. Mile Deak, “Balončići” i “Potočići” iz Dječjeg vrtića Metković te mali KUD-a Metković.

Prigodni program vodila je direktorica Turističke zajednice grada Metković Magdalena Medar-Ujdur.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U 14 sati najavljeno je kićenje božićne jele i kod crkve sv. Nikole na desnoj strani grada, a za nedjelju u 15 sati paljenje prve adventske svijeće na Trgu kralja Tomislava.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije