Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

OČUVANJE OKOLIŠA

U Metkoviću započeo Skup ravnatelja županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

Objavljeno prije

Skup, zaštita prirode (1)

U sklopu Skupa ravnatelja županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode danas je u Hotelu Narona održan Okrugli stol s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Raspravljalo se o budućnosti sektora zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, financiranju upravljanja područjima ekološke mreže 2000 kojima upravljaju županijske javne ustanove, pravilniku o postupku davanja koncesijskog odobrenja u zaštićenom području, projektu Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000, Nacrtu osnovnog unutarnjeg ustrojstva županijskih JU s osnovnim opisom poslova pojedinih službi i prijedlogom sistematizacije radnih mjesta.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Domaćin Skupa, kojemu je cilj razmjena iskustava u upravljanju  sektora zaštićene prirode i ekokloškim mrežama, je Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode na području Dubrovačko – neretvanske županije. Moderatorica okruglog stola bila je Nikolina Đangradović ustanove, dok je v.d. ravnateljice spomenute ustanove Marijana Miljas Đuračić rekla da joj je čast u ime županije ugostiti sudionike skupa i upoznati ih s dubrovačko neretvanskim pridodnim bogatstvima.

Također je rekla da su u tijeku prekategorizacije i proširenja pojedinih zaštićenih područja na području županije, pa tako i jezera Kuti.

Sveznalica 7400xXpx

– U tijeku je izrada stručne podloge za proglašenje jezera Kuti u kategoriju posebnog ornitološlog rezervata. To je iznimno vrijedno područje sa stajališta zaštite ptica i ostale biološke raznolikosti tog područja. Mi smo prva županija koja će dobiti posebni hepretološki rezervat. To su Lokve u Majkovima koje su važne za očuvanje riječne kornjače. Također ide proširenje posebnog ihtiološko-ornitološkog rezervata područja jugoistočnog dijela delte rijeke Neretve te idemo u prekategorizaciju sadašnjeg značajnoga krajobraza Modro oko i jezero Desne u kategoriju posebnog ornitološkog rezervata – rekla je Miljas Đuračić.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer rekao je da se, zbog velikog utjecaja na prirodu, treba raditi na turizmu koji će, u odnosu na okoliš, biti održiv.

– Poljoprivreda i turizam su možda čak dva najveća pritiska za samu prirodu i okoliš. Mi imamo posjete od 17 milijuna turista koji dođu u relativno kratkom vremenu na uzak pojas uz more. To je jedan veliki pritisak na okoliš i prirodu i to su oni izazovi na koje mi moramo odgovoriti, kako pretvoriti turizam u održivi turizam koji se može raširiti na dužu sezonu i koji je baziran na prepoznatljivosti naše zemlje, u prvom redu na njene ljepote koja izvire iz prirode, mora, nacionalnih parkova i zaštićenih područja, ljepote šuma… To je ono što moramo valorizirati kada gledamo prihode od turizma. Trebamo vratiti tu prirodu koja nam toliko omogućava – rekao je Kreitmeyer.

Skup ravnatelja županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode održava se do 5. listopada, a u tri dana sudonici će posjetiti i znamenitosti na području cijele županije.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Sveznalica 7400xXpx

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije