Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

30. OBLJETNICA OSNIVANJA A SATNIJE ZNG-a

U Metkoviću svečano otkrivena ploča Šetališta A satnije ZNG-a

Objavljeno prije

Šetalište na Unki imenovano je Šetalištem ‘A’ satnije Zbora narodne garde Metković. Ploču s imenom svečano je otkrila Biljana Žderić, sestra Renata Čovića, prvoga poginuloga pripadnika postrojbe, uz nazočnost gradonačelnika Dalibora Milana, zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivice Popovića, pripadnika veterana ‘A’ satnije ZNG-a Metković te veterana 4. gardijske brigade.

Podsjetimo, ‘A’ satnija ZNG-a Metković bila je prva ustrojena postrojba HV-a u dolini Neretve i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Postrojba je bila okosnica buduće 116. brigade HV-a, a imala je ogroman doprinos u obrani RH, posebice hrvatskoga juga. Kroz postrojbu je prošlo oko 200 pripadnika, više desetaka ih je ranjeno, a poginulo je njih četvero – Renato Čović, Eugen Erjauc, Mario Nikolić- Kiš i Stjepan Dropulić.

– A satnija ZNG Metković osnovana je 1. lipnja 1991. u vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici. Prvo ‘vatreno krštenje’ bila je akcija Male bare, gdje je postrojba, mogu reći, odigrala presudnu ulogu. Nakon toga je slijedilo južno bojište, Čepikuće, Slano, Ston, Dubrovnik, pa Neum i Stolac, da bi 1993. završila u sastavu 4. gardijske brigade gdje joj je mjesto bilo od prvoga dana. Nakon toga su uslijedile operacije Maslenica, Oluja i Južni potez, – kazao je jedan od zapovjednika ‘A’ satnije ZNG-a Metković Dane Rendulić.

Sveznalica 7400xXpx

Podsjetimo, odluku o imenovanju šetališta na Unki ‘Šetalištem ‘A’ satnije ZNG-a Metković donijelo je Gradsko vijeće Grada Metkovića, a na prijedlog gradonačelnika Dalibora Milana.

– U čast svim braniteljima koji su činili postrojbu, predložio sam Gradskome vijeću Grada Metkovića da se šetalište od Lučkoga mosta prema prostorijama VK Neretvanski gusar nazove imenom postrojbe i iznimno sam sretan što je taj prijedlog prihvaćen. Neka nas ploča s imenom postrojbe svakodnevno podsjeti na trenutke Domovinskoga rata, na naše branitelje, naše poginule branitelje, njihove obitelji te veliki doprinos koji su dali u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Ovim putem želim još jednom čestitati 30. obljetnicu od osnutka ‘A’ satnije ZNG-a Metković i podsjetiti sve naše branitelje da su im moja vrata uvijek otvorena, – kazao je gradonačelnik Milan.

Kao dio programa obilježavanja 30. obljetnice od osnutka ‘A’ satnije ZNG-a Metković, poslije svečanoga otkrivanja ploče s imenom, održan je i mimohod s velikom hrvatskom zastavom u kojem su sudjelovali i članovi Gradske glazbe te Biciklističkoga kluba Relaks, a nakon čega su položeni vijenci i zapaljen svijeće pred Spomenikom poginulim braniteljima iz Domovinskoga rata na Trgu kralja Tomislava. Svečanost obilježavanja 30. obljetnice od ustroja ‘A’ satnije ZNG-a Metković nastavlja se turnirom u boćanju koji će danas biti održan u Vidu.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije