Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OŠ STJEPANA RADIĆA

U Metkoviću održan III. Međudržavni susret hrvatske književnosti

Objavljeno prije

Foto: Tomislav Tomić / Metković NEWS

U organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika od 10. do 12. svibnja održan je III. Međudržavni susret hrvatske književnosti (Dubrovnik-Neretva, Hum-Hercegovina, Boka kotorska, Molise). Susret je obilježen kroz različite aktivnosti u Mostaru i Metkoviću. Susret u Metkoviću održan je u subotu, 11. svibnja u Osnovnoj školi Stjepana Radića.

Iz Molisea su na Susretu sudjelovali: Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli; iz Boke kotorske: Adrijan Vuksanović, Zvonimir Deković, Dijana Sindik i Maja Grgurović; s područja Dubrovnik-Neretva Hrvoje Barbir, Enerika Bijać, Ljubo Krmek, Stjepan Sešelj, Josip Škerlj i Domagoj Vidović; s područja Hum-Hercegovina fra Miljenko Stojić, Mile Pešorda, Šimun Musa, Srećko Marijanović, Marina Kljajo-Radić, fra Vendelin Karačić, Ružica Soldo, Zdravko Kordić, Anita Martinac, Antun Lučić i Pero Pavlović.

Tako je prisutne u Metkoviću pozdravio Stjepan Šešelj koji je naglasio kako u mjestima njihovih susreta govori o književnicima koji su živjeli i djelovali u tim mjestima, pa je okupljenima pričao o Ivanu Slamnigu, Vladimiru Pavloviću i Stojanu Vučićeviću. Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli  iz Molisea su potom predstavili svoju poeziju na moliškohrvatskom dijalektu, dok je Mile Pešorda govorio o svojoj knjizi, zbirci kolumni Sloboda – mir meju namiAnita Martinac iz Mostara emotivno je recitirala svoje dvije pjesme domoljubne tematike, a posebno se izdvaja pjesma Vojnik u srcu koja je 2015. godine proglašena najljepšom domoljubnom pjesmom. Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković iz Boke kotorske su se posljednji predstavili publici svojom poezijom, tj. govoreći o hrvatskoj baštini u Crnoj Gori. Kako je susret izgledao pogledajte u našoj galeriji:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije