Ostanimo u kontaktu

ZDRAVSTVO U DOLINI NERETVE

U Metkoviću dva puta tjedno specijalisti; kirurg, logoped, kardiolog i neurolog

Objavljeno prije

Danas su Dom zdravlja Metković posjetili župan Dubrovačko-neretvanske županije gosp. Nikola Dobroslavić, zamjenica župana gđa Žaklina Marević, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik gosp. Marijo Bekić te gradonačelnik Metkovića gosp. Dalibor Milan. Posjet je upriličen prigodom početka rada zdravstvenog punkta u Opuzenu te dolaskom doktora specijalista u Dom zdravlja Metković čime će stanovnici doline Neretve dobiti bolju zdravstvenu zaštitu koju zaslužuju. Prilikom svog posjeta najprije su obišli ordinaciju u kojoj danas radi specijalist kirurgije, voditelj službe za kirurgiju Opće bolnice Dubrovnik dr. med. Ivica Stojanović koji će danas pregledati desetak pacijenata te napraviti i dva manja kirurška zahvata.

Potom su zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Metković gosp. Mihovilom Štimcem održali konferenciju za medije.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić prvi se obratio novinarima i rekao kako je ovo samo početak onoga što će rezultirati Dnevnom bolnicom u Metkoviću, za koju je dobivena građevinska dozvola te je u tijeku izrada izvedbenog projekta, projekta građevinskih radova i troškovnika što će biti dovršeno kroz dvadesetak dana. Prije početka rada Dnevne bolnice Metković, Opća bolnica Dubrovnik izlazi na teren te se približava žiteljima doline Neretve dolascima specijalista dva puta tjedno – utorkom kada će dolaziti kirurg i petkom kada će se mijenjati ostali specijalisti i to redom kroz naredni mjesec: logoped, kardiolog, neurolog te ponovno logoped.

Župan Dobroslavić govorio je također o pripremama za otvaranje Dnevne bolnice Metković te o početku dolazaka specijalista u Dom zdravlja Metković zbog poteškoća dolaska pacijenata iz doline Neretve do Opće bolnice Dubrovnik te se na ovaj način liječnici približavaju pacijentima. Od velike važnosti je i osnivanje zdravstvenog punkta u Opuzenu gdje će vikendom raditi liječnici obiteljske medicine. Dom zdravlja Metković također provodi i nabavku opreme za liječnike obiteljske medicine i pedijatre koja će pridonijeti većoj sigurnosti pacijenata za koju je sredstva osigurao Grad Metković. Predložen je i još jedan punkt hitne medicine u dolini Neretve, te su u tijeku pregovori s Ministarstvom da se konačno riješi helikopterska hitna služba u našoj županiji, tj. u području doline Neretve. Župan je naglasio važnost izvrsnih liječnika i predanih medicinskih sestara koje imamo i zahvalio im na njihovom trudu.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Štimac je obavijestio novinare kako će se hematološki analizatori nalaziti u zdravstvenom punktu u Opuzenu te u hitnoj medicinskoj službi u Domu zdravlja Metković gdje će biti dostupni 24 sata.

Gradonačelnik Metkovića Milan je izrazio zadovoljstvo što se stupanj zdravstvene zaštite u gradu Metkoviću i dolini Neretve uvelike poboljšava dežurstvima vikendom i dolascima specijalista. Grad Metković je osigurao 500 tisuća kuna za zdravstvenu zaštitu svojih stanovnika u dogovoru s ravnateljem Doma zdravlja i ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu. Oprema koja će se nabaviti za Dom zdravlja je hematološki analizator, dva CRP analizatora te transportni inkubator, a za Hitnu pomoć Grad će sufinancirati kupnju vozila hitne pomoći. Najavljeno je i izdvajanje jednog većeg novčanog iznosa i za sljedeću godinu kako bi se povećao stupanj zdravstvene zaštite.

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Objavljena dva javna poziva, za stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Objavljeno prije

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je:

Javni poziv za dodjelu potpora za proširenje postojeće djelatnosti u 2021. godini

Za potporu po ovom pozivu može kandidirati braniteljska zadruga koja je bila korisnica mjere Ministarstva namijenjene poticanju osnivanja zadruga odnosno potpore radu zadruga te potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja u sklopu programa namijenjenih stručnom osposobljavanju i zapošljavanju koji su se provodili u prethodnom razdoblju, kao i braniteljska zadruga koja nije koristila ovu mjeru potpore u razdoblju od 2018. – 2020. godine.

Za potporu po ovom pozivu mogu kandidirati mali poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici koji su bili korisnici Mjere samozapošljavanja iz programa namijenjenih stručnom osposobljavanju i zapošljavanju koji su se provodili u prethodnom razdoblju te koji nisu koristili ovu mjeru potpore u razdoblju od 2018. – 2020. godine.

Podnositelji zahtjeva  mogu po ovom pozivu ostvariti novčanu potporu u iznosu do 100.000,00 kuna, uključujući i navedeni iznos.

Podnositelji zahtjeva  mogu ostvariti dodatnih do 20.000,00 kuna potpore ukoliko zahtjev podnose temeljem projekta koji obuhvaća uvođenje zelenih ili digitalnih tehnologija ili se odnosi na aktivnosti finaliziranja proizvoda za plasman kroz braniteljsku prodavaonicu „Lijepo i naše“, odnosno aktivnosti ishodovanja potrebnih odobrenja/certifikata u svrhu pripreme proizvoda za plasman kroz braniteljsku prodavaonicu „Lijepo i naše“.

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje zapošljavanja u 2021. godini

Ovaj javni poziv objavljuje se  u cilju otvaranja novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa kroz davanje novčane potpore poslodavcima koji zapošljavaju navedene osobe.

Ciljnu skupinu Programa čine nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Za potporu mogu kandidirati obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i druge pravne osobe u stopostotnom privatnom vlasništvu s do 50 zaposlenih te zadruge s do 10 zaposlenih čije je sjedište na području Republike Hrvatske, koji su registrirani i započeli s radom najkasnije u siječnju 2020. godine, a ujedno imaju podmirene sve obveze prema državi (porezi, doprinosi i svi drugi oblici dugovanja).

U obzir se uzimaju podnositelji koji tek otvaraju radna mjesta i oni koji su već zaposlili osobe iz ciljne skupine nakon 28. veljače 2020. godine, uz uvjet da je osoba iz ciljne skupine bila nezaposlena prije sklapanja ugovora o radu s poslodavcem koji podnosi zahtjev.

Novčana potpora iznosi 50.000,00 kuna po zaposlenoj osobi iz ciljne skupine, a moguće je ostvariti potporu za zapošljavanje jedne do najviše tri osobe iz ciljne skupine, pri čemu ukupno isplaćen iznos potpore ne može prelaziti 150.000,00 kuna.

Oba Javna poziva su otvorena u razdoblju od 17. svibnja do 15. lipnja 2021. godine.

Tekst javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva i popratnih priloga, dostupni su na mrežnoj  stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, te u Područnim odjelima Ministarstva u županijama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije