Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VLADA RH NASTAVLJA INTEZIVNU SURADNJU S BiH

U Ljubuškom potpisani ugovori o financiranju programa i projekata Hrvata u BiH, vrijedni 32,5 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, predsjednice Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora Zdravke Bušić, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, dopredsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke, ministra financija i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Tonija Kraljevića, posebne savjetnice ministra vanjskih i EU poslova Gordana Grlića Radmana Vande Babić Galić, prve zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, članice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Borjane Krišto te gradonačelnika grada Ljubuškog Vedrana Markotića sudjelovala na potpisivanju ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu u Ljubuškom.

Vlada je na sjednici održanoj u srpnju ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti te poljoprivrede. Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata koji će podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH, i to kao nastavak politike intenzivne suradnje u ovom sektoru s područjima gdje živi hrvatski narod.

Sveznalica 7400xXpx

U tom kontekstu, ministrica Vučković je na današnjem potpisivanju ugovora, čestitavši svim korisnicima, istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati hrvatski narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet. Odabrani su veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata.

Kada je riječ o vanjskoj trgovini dviju zemalja, razmjenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s Bosnom i Hercegovinom karakterizira suficit i visoka pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je BiH jedna od najznačajnijih partnera u vanjsko trgovinskoj razmjeni RH, te se promatrano od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DOM ZA ODRASLE OSOBE I REHABILITACIJU METKOVIĆ

Održan sastanak na temu nadogradnje zgrade te proširenja smještajnih kapaciteta

Objavljeno prije

Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković posjetili su tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, saborski zastupnik Ivan Ćelić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

S ravnateljicom Doma Vjekoslavom Soldo održali su sastanak na kojem su razgovarali o nadogradnji zgrade Doma te proširenju smještajnih kapaciteta.

Sveznalica 7400xXpx

Naime, Dom u Metkoviću jedina je ustanova u vlasništvu RH na ovom području za smještaj odraslih osoba s invaliditetom te starijih i teško bolesnih osoba. Za obje kategorije postoji lista čekanja s velikim brojem zahtjeva za smještaj. Postojeći kapacitet za smještaj odraslih osoba s invaliditetom je 20, a za starije i teško bolesne osobe 36 korisnika.

Na sastanku je istaknuto kako bi se nadogradnjom zgrade Doma Metković povećali smještajni kapaciteti za 40 korisnika, odnosno za 30 mjesta za starije pokretne i teže pokretne osobe te 10 mjesta za osobe s invaliditetom. Također, u okviru smještajnih kapaciteta za osobe s invaliditetom osigurala bi se dva mjesta za privremeni smještaj koji bi mogli koristiti roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja za vrijeme korištenja svog godišnjeg odmora ili u slučaju neke krizne situacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Dom Metković, osim usluge smještaja, pruža i socijalne usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te uslugu psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije