Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VODIČKI FESTIVAL ŽUDIJA

U Imotskom održan 16. Festival žudija, nastupilo čak sedam neretvanskih društava

Objavljeno prije

16. Vodički Festival žudija - Milenijska fotografija Šime Strikomana

Šesnaesti Vodički Festival žudija – čuvara Isusova groba, okupio je na Uskrsni ponedjeljak u Imotskom, do sada rekordan broj skupina iz tri dalmatinske županije, ali i šire. Od ukupno 32 skupine koje su nastupile, iz Neretve je sudjelovalo čak sedam društva čuvara Isusova groba, i to redom Župa sv.Nikole Metković, Župa Vid, Župa Komin, Župa Rogotin, Župa Vidonje, Župa Opuzen i Župa Slivno-Vlaka. Više od 800 kostimiranih sudionika u živopisnim odorama, te oko 300  voditelja i pučkih kantača. Svi oni u Imotskom, s jednim ciljem, pokazati kako se u našim župama čuva Isusov grob, kako se pjeva za dane Korizme.

Ovaj jedinstveni događaj u organizaciji Franjevačkog samostana i župe svetoga Franje iz Imotskog, te Imotskih žudija, uz potporu žudija iz Vodica, protekao je dostojanstveno. Susret je započeo zajedničkom svetom misom, koju je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Potom je održan defile žudija ulicama Imotskog, a potom je Šime Strikoman  na stadionu Gospin dolac snimio i milenijsku fotografiju. Svojim tijelima žudije se oblikovale lik Isusa Krista.

Nakon toga održan je pravi spektakl prikaza padanja čuvara na Isusovom grobu. Pratilo je to mnoštvo vjernika iz svih Imotskih župa, te iz župa susjedne Hercegovine. Uz pjevanje državne himne, pucanje iz kubura kuburaša iz Marije Bistrice, pozdravnim govorima, čuvari Isusova groba, svatko na svoj način oduševio je gledatelje. Veliki događaj za Imotski, završio je zajedničkim ručkom, koji je pripremio vjernički puk Imotskog.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na današnjoj smotri posljednje je nastupilo društvo Župe Komin koje je dogodine domaćin 17. Vodičkog Festivala žudija, a valja napomenuti i da za dvije godine festival seli na sjever u Mariju Bistricu.

Tekst i Foto: Slobodna Dalmacija i Branko Markota

GABELA

Dvije osobe privedene, uzgajali canabis u plasteniku

Objavljeno prije

U četvrtak, 13.10.2022. godine, djelatnici Sektora krim. policije MUP-a HNŽ lišili su slobode dvije osobe iz Gabele, I.R .(1980) i N.R.(1980), zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, javio je Čaportal.

Naime, temeljem pismene Naredbe Općinskog suda Čapljina izvršen je pretres plastenika u Gabeli, na zemlji u vlasništvu I. R., kojom prilikom je pronađeno ukupno 15 stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Canabis, visine 2,40 m.

Osobe su zadržane radi kriminalističke obrade, a o svemu je upoznat tužitelj, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije