Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

VIRTUALNA TALENTIJADA

U finalu troje učenika OŠ Stjepana Radića – 1. mjesto Luka Kadijević, a Darko Tot i Mara Crnčević 3. mjesto

Uspjeh nije ono što imate, uspjeh je ono što jeste. U finalu VIRTUALNE TALENTIJADE troje učenika OŠ Stjepana Radića među najboljima.

Objavljeno prije

petak, 5. lipnja 2020. godine bilo je finale Virtualne Talentijade u kojoj je sudjelovalo 9 učenika Osnovne škole Stjepana Radića koje je potaknula na sudjelovanje pedagoginja Nikolina Vugdelija.  U kategoriji likovnog izričaja polufinalisti su bili Mara Crnčević, 5.c, Martina Vištica, 6.b, Martina Obšivač, 6.d, Petar Bubalo, 8.b i Lucija Vištica, 8.b, a u kategoriji video uratka polufinale su zaslužili Bepo Kljusurić, 5.b (flipping), Marta Sršen, 5.d (pjevanje), Luka Kadijević, 6.d (street workout) i Darko Tot, 7.e  (sviranje). Moramo se pohvaliti kako su učenici naše škole postigli izniman uspjeh, iako su bili u konkurenciji s učenicima iz još 11 osnovnih i srednjih škola. Snimku objave rezultata možete pogledati OVDJE.

Naših 5 učenika se  „probilo“ među  finaliste. To je u likovnom izričaju uspjelo Petru Bubalu i Luciji Vištici, a u video izričaju Marti SršenLuki Kadijeviću i  Darku Totu.

Prema glasovima stručnog žirija 1. mjesto VIRTUALNE TALENTIJADE  u kategoriji video izričaja osvojio je učenik naše škole, izvrsni i spretni LUKA KADIJEVIĆ, 6. d (street workout)a treće mjesto zauzeo je virtuoz na saksofonu DARKO TOT, 7. e.  Ponosni smo na naše mlade talente i vjerujemo da će ih nastaviti razvijati i u buduće. Čestitamo Luki na pobjedi u vrlo teškoj konkurenciji. Sve nas je oduševila njegova spretnost i umijeće, a najviše pobjeda. Čestitamo i Darku što nam je u dvije minute omogućio da uživamo u njegovom talentu i pravoj glazbenoj senzaciji.

LUKA KADIJEVIĆ

DARKO TOT

MARA CRNČEVIĆ

Bepo Kljusurić je osvojio 4., a Luka Kadijević 5. mjesto između 30 video uratka i možemo slobodno reći u najtežoj konkurenciji.

Za kraj želimo prenijeti poruku članice žirija motivatorice Dinke Juračić svim učenicima : „Znate li koliko još talenata nosite u sebi? Ako ne znate, morate ih otkriti inače će propasti. Upoznajte sebe! Da bi se upoznali, mora vam cijeli svijet biti učionica i svaki čovjek kojeg sretnete učitelj. Od svih njih učite tko ste, što ste, što se sve u vama krije i što sve možete. Onaj tko tako radi probudit će diva u sebi i taj je svemoćan.“

Mudra izreka kaže: “Koristite svoju darovitost! Šume bi bile vrlo tihe kad ne bi pjevala ni jedna ptica osim one koja zna pjevati.“  U sljedećoj Talentijadi nestrpljivo očekujemo i ostale skrivene talente naše Škole.

Piše pedagoginja Nikolina Vugdelija, prof.

EIT FOOD AWARENESS DAY

Grad Metković – virtualna tržnica plasirat će neretvanske proizvode na udaljena tržišta  

Objavljeno prije

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta danas je održana konferencija ‘EIT FOOD Awareness day’ na kojoj je predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava istaknuta važnost ekološke održivosti i zaštite intelektualnog vlasništva te mogućnosti koje pružaju EU projekti.

Konferencija je održana u sklopu projekta ‘dRural – tržište usluga za europska digitalna područja’ kojemu je cilj razviti i implementirati tržište digitalnih usluga za europske ruralne regije u području socijalnih i zdravstvenih usluga. Projekt okuplja 31 partnera iz devet europskih zemalja, a partnere iz Hrvatske predstavljaju Grad Metković, Dom zdravlja Metković, Dubrovačko-neretvanska županija i Tera Tehnopolis d.o.o.

Grad Metković kroz provedbu projekta će razviti koncept virtualne tržnice putem koje će se proizvodi neretvanskih OPG-ova plasirati na udaljena tržišta.

„Digitalna tržnica nastala je kao jedan očekivan odgovor za vrijeme pandemije koronavirusa. U vrijeme potpunog zatvaranja 10 tisuća OPG-ova ostalo je bez mogućnosti plasiranja svojih proizvoda. Tada je došlo do formiranja online platformi, odnosno grupa na društvenim mrežama, a digitalne tržnice su nastale kao odgovor jedinica lokalnih samouprava i agencija. Digitalna tržnica koju mi namjeravamo razviti kroz projekt ‘dRural’ neće objediniti samo područje Grada Metkovića i doline Neretve, već će se naši rezultati replicirati na DNŽ, ostatak Hrvatske te Europske Unije, s obzirom da projekt okuplja devet europskih zemalja“, istaknula je voditeljica projekta, viša stručna suradnica u Gradu Metkoviću, Lara Šiljeg.

Sve značajke koje su potrebne za razvoj konkurentnog i održivog poslovanja u proizvodnji hrane, ali i sve prednosti koje će virtualna tržnica ponuditi lokalnim poljoprivrednim proizvođačima na konferenciji je istaknuo prof. Ivan Štefanić, iz osječke tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o. koja je već četiri godine nacionalni EIT Food HUB za područje Hrvatske. Upravo će tvrtka TERA Tehnopolis, kao jedan od četiri partnera, biti zadužen za održivost sustava te dostupnost sustava i po završetku projekta.

„’dRural’ omogućava svojim korisnicima radikalno drugačiji poslovni model. Sasvim je legitimno da korisnici tog budućeg modela iskažu skepsu te da ih zanima koje su moguće pozitivne i negativne stvari koje bi model možda donio. No, i na današnjoj konferenciji  je postalo jasno koliko ovaj model ima prednosti te vrlo snažan implementacijsko-interdisciplinarni tim. Dakle, riječ je jeftinijem, učinkovitijem i dalekosežnijem putovanju kvalitetnih proizvoda koji su već sada tu.  Jedino što trebamo za uspješan početak je spremne nositelje, s vrhunskim proizvodima koje ćemo mi pomoći plasirati na udaljena tržišta“, naglasio je Štefanić koji je na konferenciji bio i moderator panel rasprave ‘Kako razviti održivi lanac opskrbe hranom uz pomoć inicijativa EIT Food i dRural’, a u kojoj su sudjelovali predstavnici OPG-ova, tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o te, kao primjer dobre prakse, Dorotea Nikolić iz inicijative ‘Putujuće lubenice i mandarine iz zlatne doline’.

Osim što će Grad Metković razviti virtualnu tržnicu, drugi pilot projekt na području Hrvatske bit će virtualna čekaonica koju će razviti Dom zdravlja Metković.

„Želja i cilj je da se putem ovoga projekta implementira oblik digitalne čekaonice na način koji će olakšati i liječnicima i pacijentima. Dakle, virtualna čekaonica bit će namijenjena svim pacijentima koji nisu akutni, pacijentima koji žele zakazati prvi ili ponovljeni termin, koji žele njihovu redovnu terapiju te koji žele poslati upit svojim liječnicima, a da pritom ne moraju osobno doći u Dom zdravlja. Dakle, cilj je da ih sustav s nekoliko osnovnih koraka prepozna i vjerujem da ćemo ga kroz implementaciju projekta postići. Ispočetka može biti skepse, ali s vremenom će ljudi shvatiti da to radimo njima na korist“, kazao je ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac.

Na konferenciji je sudjelovao i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Puljić koji je u uvodnoj riječi istaknuo kako će se dva pilot projekta u Metkoviću preslikati i na ostale dijelove županije.

„dRural je prilika za DNŽ da preslika na druge dijelove ono što će se događati u dolini Neretve gdje su pilot projekti stvaranje virtualne čekaonice te virtualne tržnice. Dakle, ostali domovi zdravlja mogu u svoje poslovanje preslikati primjer Doma zdravlja Metković, a druga poljoprivredna područja mogu iskoristiti iskustva Metkovića kao prvijenca koji stvara virtualnu tržnicu. Obje aktivnosti otvaraju mnoge mogućnosti te novi prostor za ljude koji žive u ruralnim sredinama“, naglasio je Puljić.

Osim konferencije, danas je u sklopu projekta održan i partnerski sastanak kojem je nazočilo deset dionika iz različitih institucija, a među ostalima i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Provedba projekta ‘dRural’ trajat će do lipnja 2024. godine, a financiran je iz programa Obzor 2020 Europske unije koji obuhvaća područje istraživanja i inovacija u razdoblju 2014. – 2020.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije