Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

NAPOLEONOVA CESTA UBRZALA JE NASELJAVANJE I RAZVOJ GOSPODARSTVA

U Dubrovniku otvorena izložba ‘Napoleonova cesta u Dalmaciji’

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

U Dubrovniku je povodom 200-te obljetnice Napoleonove smrti otvorena izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji“. Riječ je o prometnici duljine oko 500 kilometara čijim se dijelovima i dan danas koristimo.

Francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji je inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica, a cesta je trebala prolaziti cijelom duljinom ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. U doba Napoleonove uprave prometna je infrastruktura bila od iznimne važnosti, kako za gospodarstvo i komuniciranje, tako i za potrebe širenja Francuskog carstva.

Do uspostavljanja francuske uprave na području nekadašnje mletačke Pokrajine Dalmacije u četiri stoljeća  ceste se uopće nisu gradile. U izgradnji Napoleonove ceste sudjelovali su brojni inženjeri, francuska vojska i lokalno stanovništvo, iako se ono protivilo uvođenju radne obveze, prisilnog novačenja u vojsku te uvođenju nameta i poreza.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na projektiranju i nadzoru radili tada poznati inženjeri: Pietro Pecola, Ivan Danilo, Pavao Tironi i mnogi drugi.

Napoleonova obznana iz 1806.godine o uređenju močvara i izgradnji cesta u Dalmaciji značila je zapravo početak izgradnje najvažnije prometnice. Za svoje kratkotrajne vladavine (1806.-1813.), Francuzi su neočekivano brzo izgradili tu cestu, koja se gradila od Knina dolinom Cetine na Sinj, preko mosta kod Trilja i prijevoja Turije, iza Vruje i Biokova, dugačkom dolinom što vodi u Vrgorac i silazi u deltu Neretve, do Metkovića, pa  prema Trstenom, a u segmentima trasa se nastavlja preko dubrovačkog primorja i Konavala prema Herceg Novom i Budvi.

Sveznalica 7400xXpx

Napoleonova cesta od iznimne je važnosti i za područje Pojezerja i doline Neretve.

Naime, njezinom izgradnjom počelo je intenzivnije naseljavanje područja od Vrgorca do Kule Norinske, ali i područja od Metkovića do Trstenog.

Stanovnici brdsko-planinskih područja preseljavali su na područje današnjeg Malog Prologa, Pozle Gore, Podrujnice, Momića..

S njihovim preseljavanjem intenzivirana je gradnja kuća i gospodarskih objekata, ali se počela razvijati i poljoprivreda i druge gospodarske grane.

NAJAVLJUJEMO

U četvrtak gitaristički koncert Srđana Bulata u GKS-u Metković

Objavljeno prije

U Galeriji GKS-a Metković u četvrtak, 7. prosinca s početkom u 19:30 gitaristički koncert će održati Srđan Bulat. Ulaz je slobodan.

Srđan Bulat koncertni je umjetnik posebne scenske izražajnosti. Osvojio je najviše nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru te je svirao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Izvest će solistički recital na klasičnoj gitari sa programom skladatelja 19. i 20. stoljeća.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije