Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKI ZNANSTVENIK PREMINUO U ZAGREBU

U 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević (1940.-2021.)

Objavljeno prije

U nedjelju, 11. travnja, u Zagrebu je u 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević, jedan od najpriznatijih hrvatskih leksikografa.

Rođen je u Bagalovićima (Kula Norinska), a nakon osnovne škole završio je klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, te 1966. godine dvije grupe predmeta Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Neko vrijeme radio je u Osnovnoj školi Kula Norinska, zatim u Srednjoj Školi Novska, a od 1971. godine u Školskoj knjizi kao jedan od urednika.

Nakon što je magistrirao, doktorirao je pedagoški marketing, 1988. godine.

Organizirao je i vodio nekoliko međunarodnih simpozija o Bleiburgu o čemu je uredio tri knjige.

Autor je šest rječnika (četiri enciklopedijska), prevodio je, redigirao i recenzirao brojne rukopise.

Angažirao se u brojnim svjetskim asocijacijama i udrugama u Hrvatskoj, a sudjelovao je na simpozijima i kongresima kao predavač ili konzultant.

Jozo Marević je autor Hrvatsko-latinskog enciklopedijskog rječnika za što je dobio nekoliko nagrada i priznanja, a za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik i nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije.

Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik (2015) smatra se životnim postignućem prof.dr.sc. Joze Marevića. Pedeset tisuća medicinskih riječi i pojmova prevedeni su na više svjetskih jezika.

Prosvjetni radnici u Metkoviću sjećaju se dolazaka preminulog Joze Marevića u škole i školske knjižnice, sjećaju se razgovora s čovjekom nemjerljive energije i znanja koje je želio podijeliti s najmlađima u izravnim razgovorima.

Pokop  prof.dr.sc. Joze Marevića, bit će u Velikoj Gorici.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom, 7 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom (četiri utvrđena brzim antigenskim testom). Riječ je o sedam osoba iz Metkovića, tri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke te jednoj iz Blata i Slivnog.

Ukupno je zaraženo devet osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a osam ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1933. g.).

Izliječeno je 37 osoba: osam iz Metkovića, sedam iz Dubrovnika i Vele Luke, tri iz Blata i Stona, dvije iz Orebića te jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Opuzena, Ploča. Slivnog, Smokvice i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 360 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 69 942 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 374 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 714 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije