Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KOJI JE PRAVI KLIMA UREĐAJ ZA VAŠ DOM?

Treba vam novi klima uređaj? Sad je vrijeme da zamijenite svoj dotrajali

Objavljeno prije

U krajevima u kojima je temperatura vrlo visoka ili niska, klima uređaji zaista su neophodni. Ne samo stoga što mogu rashladiti ili ugrijati prostor nego i zato što je moguće kontrolirati vlažnost zraka u prostoru. Kada klimatizacijski uređaji zagrijavaju prostor, tada sprečavaju ili zaustavljaju kondenziranje vlage, stvaranje plijesni, proces nastanka hrđe, gljivica, propadanja drvenarije i otklanjaju ustajali miris. Ukratko, takav uređaj osigurava ugodnu temperaturu za stanovanje i rad, a to je važno za zdravlje i komfor. Ujedno otklanja i štetne učinke. Grijanje i rashlađivanje prostora uz pomoć klimatizacijskih uređaja ne mora biti skupo, naprotiv. Ugradnja takvog uređaja može pomoći pri smanjenju potrošnje energije, bez obzira na to koristi li se za hlađenje ili grijanje, a s obzirom na nestabilne cijene energenata, pomoći će vam održavati toplinu. Međutim, treba obratiti pozornost na energetski razred.

Koje vrste klima uređaja postoje?

Postoje prijenosni klima uređaji  koji se mogu premještati iz prostorije u prostoriju, praktični su jer ne zahtijevaju montažu i nisu osobito skupi, ali troše više električne energije. Fiksni sistemi sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice koje su međusobno povezane plinskim i električnim instalacijama. Vanjska jedinica služi za odvođenje topline iz prostora. Uglavnom su energetski visoko učinkoviti, a prema broju jedinica dijele se na mono split i multi split sisteme.

Je li teško odabrati pravi klima uređaj za vaš dom?

Brojne su razlike među tipovima klimatizacijskih uređaja. Ne razlikuju se samo po izgledu i složenosti ugradnje ili postavljanja već i po snazi ​​hlađenja, buci koju stvaraju, načinu programiranja, a prije svega moramo znati koliko su velike prostorije koje trebamo hladiti i grijati klimatizacijskim uređajima te kakve su prednosti kupnje sustava s inverterom.

Sveznalica 7400xXpx

Modernim klima-uređajima moguće je upravljati putem wi-fi-ja, a kad je riječ o starijim modelima, njima se obično upravlja daljinskim upravljačem. U posljednje vrijeme posebno se ističe HVAC tehnologija koja osigurava učinkovito hlađenje doma jednako kao i velikih prostora poput konferencijskih dvorana, ali i poboljšava kvalitetu zraka uz pomoć filtera protiv prašine, raznih nečistoća, alergena te bakterija i virusa.

Prije odabira klimatizacijskog uređaja treba provjeriti koliki je Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) koji označava koliko je pojedini model energetski efikasan.

Najbolji klima uređaji s vanjskom jedinicom za stan su ili zidni klima uređaji, stropni klima uređaji ili multi split klima uređaji, a najvažnije je da odgovaraju volumenu prostorije koju želimo rashladiti.

Odlučite li se za uređaj bez vanjske jedinice, odaberite prijenosni ili prozorski klimatizacijski uređaj, oni su ujedno i najjeftiniji kad je riječ o stambenom prostoru. Međutim, važno je naglasiti da se jeftinija kupnja često ne isplati. Izbor najboljeg uređaja ograničen je cijenom, ali i mogućnošću ugradnje u kuću, a to ovisi o materijalima koji su se koristili prilikom gradnje kuće.

Nastavi čitati

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije