Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

KAKO SU ŽIVJELI NAŠI STARI

Tradicionalne igre, frizure i fritule u Udruzi ‘Otac Ante Gabrić’

Objavljeno prije

Kako su živjeli naši stari 2, Foto - Udruga 'Otac Ante Gabrić' (16)

Foto: Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

Aktivnosti iz projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Kako su živjeli naši stari u subotu su u Udruzi Otac Ante Gabrić okupile na druženju 50-ak sudionika.

Najprije su se kroz prezentacije Žensko oglavlje nekad i danas i Igre, brojalice i zagonetke upoznali s osnovnim značajkama tradicijskih frizura, njegom kose, priborom za izvedbu frizura, raznim vjerovanjima vezanim za kosu te s glavnim obilježjima i pravilima starinskih igara. Na kraju prezentacijskog dijela zaigrao se i kviz o poznavanju igara užeg zavičaja.

Potom je uslijedio praktični dio. U jednom dijelu prostorije zaigrale su se stare igre, preskakao se konop, brojale razne brojalice… svatko se prisjetio i poneke igre, brojalice ili zagonetke koju su mu ispričali njegovi baka, djed ili stariji susjedi. U drugom dijelu prostorije pravio se razdjeljak na sredini glave i plele su se pletenice. Dok su se jedni igrali, a drugi pleli pletenice, vrijedne ruke mijesile su fritule na starinski način – posne fritule kakve su se pravile i na Badnjak, ali i one malo jednostavnije koje se prakticiraju u novije vrijeme i iziskuju manje vremena za pripremu.

Djeca su stjecala dragocjena iskustva i spoznaje neposrednim doživljajem načina života naših starih jačajući tako svoj zavičajni identitet. Voditeljica  projekta Anđelina  Jerković i izvoditeljice projektnih aktivnosti Paula Miličević, Julija Kaleb, Kristina Roglić, Katarina Petković Galov, Anja Batinović i Divna Dragović zadovoljne su odazivom svih starosnih skupina te interesom roditelja za sudjelovanje na aktivnostima.

Sudjelujući na ovim aktivnostima djeca i mladi izrastaju u osobe koje poznaju, vole i njeguju svoju kulturnu baštinu  te  tako istovremeno uče poštovati i tradiciju drugih. Projekt se provodi do kolovoza pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije