Ostanimo u kontaktu

DAN PLANETA ZEMLJE OBILJEŽAVA SE 51 GODINU

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je ‘Obnovimo našu Zemlju’

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Dan planeta Zemlje obilježen je prvi put 22.travnja 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planeta. Danas ovaj dan obilježava više od 190 zemalja svijeta s ciljem da se jača svijest svih generacija prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode. Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanja eko sustava te životinjskih i biljnih vrsta.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta glasi: ”Restore OurEarth” (Obnovimo našu Zemlju).

Kao neodložno nameće se smanjenje otpada, recikliranje materijala, zabrana štetnih kemikalija , zaustavljanje krčenja šuma, prijelaz s fosilnih na obnovljive izvore, zaštita ugroženih vrsta od izumiranja i niz drugih aktivnosti. I u pandemiji se pitamo koliko smo odgovorni prema prirodi, i nije li ova  zlokobna pandemija korona virusa izbila upravo zbog sječe šuma, isušivanja rijeka i jezera, te općenito zbog uništenja prirode i njezine prenamjene u agro-zemljišta ili  u površine namijenjene urbanizaciji.

Svjedoci smo izumiranja periski, kornjače s Galapagosa, prorijeđenosti bjeloglavih supova , katastrofalnog smanjenja pčelica radilica.

Razne svjetske pa i hrvatske stručne asocijacije ističu da je promicanje ekološke svijesti najjednostavniji način za stvaranje svjetlije budućnosti za nove generacije.

Među ostalim navode se i podatci o tomu koliko je vremena potrebno da bi se razgradile pojedine vrste otpada:

papirnati proizvodi 4 do 6 tjedana, prehrambeni otpad od jednog mjeseca do nekoliko godina, platno jedna godina, drvna građa 10 do 15 godina, kožne cipele 25 do 40 godina, baterije (metalni dijelovi) do 100 godina, limenke od aluminija 200 do 250 godina, najlon za ribolov 600 godina, plastika do 1000 godina, a staklo, aluminijska folija i stiropor uopće se ne razgrađuju.

Među savjetima stručnjaka  za zeleniji planet izdvajamo:

Umjesto umotanih darova poklanjaj doživljaje, ne zaboravi u kupovinu ponijeti i svoju torbu, zamijeni tekuća sredstva krutima, koristi što češće javni prijevoz, razgovaraj s djecom o čuvanju okoliša, smanji količinu otpada koju stvaraš, razdvajaj otpad a kad možeš kompostiraj i recikliraj, i tako dalje.

U Metkoviću se godinama organiziraju razne akcije radi zaštite okoliša u čemu sudjeluju Čistoća, škole, građani, udruge, Hrvatske šume, Poljoprivredna služba i drugi čimbenici.

APSOLUTNA POBJEDA U PRVOM KRUGU

Dalibor Milan zahvalio građanima na potpori: blizu 10 vijećnika i pobjeda od 60% glasova birača – prvi su neslužbeni rezultati

Objavljeno prije

Dalibor Milan  večeras je zakoračio u novi mandat na čelu grada Metkovića, sa zamjenikom Robertom Dokom.

Po prvim neslužbenim rezultatima Milan je osvojio 60 posto glasova za mjesto gradonačelnika te blizu 10 vijećničkih mjesta, što je dosad najbolji rezultat HDZ-a u gradu Metkoviću.

Čestitamo Daliboru Milanu i Robertu Doki i donosimo pobjedničku izjavu…

Po prvim neslužbenim rezultatima za župana DNŽ Nikola Dobroslavić (40%) i Božo Petrov (21%) idu u drugi krug.

Gradsko vijeće Grada Metkovića podijeljeno je na listu HDZ-a sa 52%, Mosta 30% i listu Maše Plećaš Gabrić sa 8%.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije