Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BH GRAĐANI LAKŠE DO MORA BEZ GRANICA

Svečano otvorena magistralna cesta Stolac-Neum

Izgradnjom ove prometnice, koja je počela u travnju 2018. godine, građanima BiH znatno će biti olakšano putovanje do Neuma.

Objavljeno prije

Foto: Bljesak.info

Magistralna cesta Stolac – Neum svečano je puštena u promet i od danas se može koristiti u punom profilu! Svečano otvaranje upriličeno je na lokalitetu raskrižja Babin Do, a otvaranju su nazočili su premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević te ostali entitetski ministri.

Izgradnjom ove prometnice, koja je počela u travnju 2018. godine, znatno će biti olakšano putovanje do Neuma.

Sveznalica 7400xXpx

”Od 1987. godine kada je ovaj pravac proglašen magistralnim pravcem, od tada ovaj narod koji ovdje živi iščekuje da se ova cesta izgradi i da uistinu postane magistralna cesta”, kazao je Stjepan Bošković, načelnik grada Stoca.

”Ovo je veliki dan za grad Stolac i Neum i za sve ljude u BiH jer ova cesta spaja naš jedini grad na moru sa unutrašnjosti zemlje. Nadamo se da će ovo biti cesta oživljavanja prostora od Neuma do Stoca imajući u vidu da su to gradovi bogati kulturno povijesnom baštinom”, naglasio je, te dodao kako se nada da ”uistinu možemo reći da je ova cesta život za ovaj narod koji živi ovdje”.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dragan Jurković, načelnik Neuma rekao je da se na ovu cestu čekao 40-ak godina.

”Napokon smo je dobili. Znači nam puno, jednostavno otvaranje prema unutrašnjosti, zatim produženje turističke sezone i u nekom gospodarskom smislu gdje planiramo uz ovu cestu otvoriti još dvije poslovne zone. Tako da pokrenemo i gospodarski razvoj. Jedna gospodarska zona je upravo ova ovdje gdje se mi nalazimo – Dubrava, koju planiramo proširiti i druga je Cerovica na križanju ceste prema Čapljini”, rekao je Jurković.

Dodao je i kako se turizam budi, te da očekuje, da će u budućnosti biti i bolje.

”Očekujemo da će se ruralni turizam razvijati skupa s poljoprivredom. To nam je cilj i mislim da već sada imamo neke dobre pokazatelje da dolazi do blagog povećanja tih kapaciteta”, istaknuo je načelnik Neuma.

Građani, koji nemaju putovnicu, više neće biti primorani putovati cestom preko Svitave, koja je u vrlo lošem stanju, da bi došli do Neuma.

Gradnja ceste, duge 36,5 kilometara, koštala je 96,5 milijuna KM. Od navedenog iznosa, Vlada FBiH je osigurala 20,1 milijun KM, dok je kreditom Svjetske banke (WB) i Europske investicije banke (EIB) osigurano 75,4 milijuna KM, a Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je kredit od 879.700 KM.

Nakon svečanog otvaranja uzvanici su automobilima prošli cijelom dionicom te potom druženje nastavili u Neumu, piše Bljesak.info.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije