Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

SURADNJA DOMOVA ZDRAVLJA METKOVIĆ I LJUBUŠKI

Članovi budućeg metkovskog palijativnog tima na predavanju u Ljubuškom

Objavljeno prije

U sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, zaposlenici Doma zdravlja Metković u petak su posjetili Centar za palijativnu skrb Doma zdravlja Ljubuški gdje je predavanje o palijativnoj skrbi održao ravnatelj Doma zdravlja DubrovnikBranko Bazdan.

Partneri u projektu, Dom zdravlja Ljubuški i Dom zdravlja Metković, nastoje osnovati mobilne palijativne timove kojima bi se na našem području pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti pružila primjerena zdravstvena skrb.

Predavanje Branka Bazdana slušali su zaposlenici Centra za palijativnu skrb u Ljubuškom, zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Ljubuški, prim. dr. Srećkom Matićem, te članice budućeg metkovskog mobilnog palijativnog tima s ravnateljem Doma zdravlja Metković, mr. Mihovilom Štimcem.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na temu rada mobilnog palijativnog tima pri Domu zdravlja Dubrovnik gosp. Bazdan je već održao jedno predavanje u Metkoviću, a kaže da se nada da je ovim predavanjem u Ljubuškom pridonio još većem uvođenju palijativne skrbi u domove zdravlja u BiH.

– Slično kao i u Metkoviću, doduše, malo prošireno, iznosio sam iskustva Doma zdravlja Dubrovnik i bolničkog dijela u osnivanju palijativne skrbi i razvoju do današnjeg dana kada je, od 1. 1. 2018. omogućeno da HZZO ugovara palijativne timove sa pojedinim ustanovama. Ovdje smo na neki način i u pomoći Domu zdravlja Ljubuški da se palijativna skrb implicira u njihov zdravstveni sustav. Nadam se da će kroz skoro vrijeme naša pomoć doprinijeti tome da se to i dogodi – rekao je Bazdan.

Sveznalica 7400xXpx

Centar za palijativnu skrb, odnosno, Hospicij Božanske milosti, Doma zdravlja Ljubuški s radom je počeo 2013. godine te u njemu istodobno može boraviti 30 pacijenata. Skrb pruža oboljelima iz Županije Zapadnohercegovačke, okolnih županija i gradova, te pacijentima iz Republike Hrvatske.

Ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, prim. dr. Srećko Matić, kazao je da je svrha posjeta, uz predavanje Branka Bazdana, povezivanje triju domova zdravlja oko palijativne skrbi.

– Svrha današnjeg obilaska i predavanja je povezivanje ne samo Doma zdravlja Metković i Doma zdravlja Ljubuški, nego i Doma zdravlja Dubrovnik oko problema palijativne skrbi. Kolega Bazdan je započeo palijativnu skrb još dok je bio ravnatelj bolnice u Dubrovniku i to je pokušao prenijeti u Dom zdravlja Dubrovnik. Međutim, ista priča kao i kod kolege Štimca, oni nemaju stacioniranu palijativnu srb i prisiljeni su za početak raditi sa moblnim timovima. Mi potrebe Doma zdravlja Ljubuški i potrebe za takvim palijativnim timovima nemamo jer imamo stacionirani smještaj. Naši pacijenti, nakon otpusta iz bolnice, pregleda lječičkog povjerenstva za prijem, izravno dolaze sa Sveučilišne bolnice Mostar – rekao je Matić.

Održano predavanje i seminar dio su projekta Interreg IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora u kojem partneri programa surađuju i u nabavi medicinskih uređaja. Tako će Dom zdravlja Metković, uz palijativni tim i već nabavljeni holter EKG-a, dobiti i uređaje poput lasera za fizikalnu terapiju, zubarske stolice, uređaja za RTG i ultrazvučni aparat.

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije