Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ANTIČKI NALAZI

Što nakon otkrića vrijednih arheoloških nalazišta u Metkoviću

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Gdje god zakopate u Naroni i širem prostoru doline Neretve mogu se naći brojni arheološki nalazi iz doba antike i kasnijih razdoblja, godinama tvrde arheolozi i stanovnici našega podneblja.

U brojnim istraživanjima u proteklih 100 godina u Naroni (Vidu) pronađeni su brojni nalazi iz antičkog vremena, odnosno razdoblja grčke i rimske kolonizacije pa  Narona po broju i značaju nalazi s pravom zauzima prvo mjesto na istočno jadranskoj obali, a drugo iza Rima.

O svemu svjedoče izloženi nalazi u Muzeju Narona ali i pokretni i nepokretni objekti u njoj i na širem prostoru.

Uz sve to, stručnjaci smatraju da se ispod riječnih ili močvarnih nanosa kriju ostaci brojnih građevina do kojih tek treba doprijeti i tako jednog dana zaokružiti cjelovita arheološka istraživanja.

Otkako je na desnoj obali Neretve započela intenzivna stambena izgradnja , na brojnim lokacijama od Jerkovca do Glibuše ili Crnog puta , a prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci građevina raznih namjena.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Da je spomenuti prostor uz Naronu prepun arheološkim nalazima, svjedoče istraživanja koja ovih u Jadranskoj ulici provodi tvrtka Arheorad čiji je voditelj Tomislav Jerončić potvrdio da su prilikom kopanja kanala, vjerojatno, pronađeni ostaci ville rustice sa stambenim i gospodarskim objektima iz rimskog doba.

Unatoč početnoj fazi istraživanja na iskopnom kanalu širine samo jedan metar, dade se zaključiti da pojedini pokretni nalazi potječu iz 1.stoljeća, a neki drugi elementi i sljedećim razdobljima. Prema svemu sudeći na području Jadranske ulice može se očekivati još veći broj nalaza iz antičkog razdoblja i vrlo značajnih za rekonstrukciju života na tom prostoru u prošlosti.

I u Norinskoj ulici pronađeni su ulomci keramike i rimske tegule, što upućuje na to da se na većim dubinama krije novo nalazište koje je doslovno zatrpano nanosima rijeke Neretve i na druge načine.

Da na potezu od Vinarije do Crnog puta ima još nalaza, potvrdio je i ravnatelj AM Narona Toni Glučina, a o svemu će se više doznavati u sljedećim danima.

Još u 4.st. pr.Krista Pseudo Skilak u svom Periplu spominje rijeku Naron (Neretvu) i kaže da u nju mogu uplovljavati Grčke trijere, sve do Emporiona koji je od mora udaljen 80 stadija (8 nautičkih milja), što bi odgovaralo udaljenosti od ušća Neretve do emporija u Naroni, jer zračana udaljenost Narona-Ušće iznosi 14 kilometara, a prema grčkim podacima 14,8 kilometara.

Rijeka je često mijenjala svoj tok. Tijekom grčke kolonizacije razvijala se trgovina s ilirskim plemenima, možda već i u 8.st.pr. Krista. Izgled ušća i tok Neretve su se mijenjali pa današnja slika prostora nije odraz antike i srednjovjekovlja .

Pseudo Skilak spominje jezero između ušća i emporija , a spominje ga i Alberto Fortis u 18.stoljeću , ali spominje i otok kojega naziva Opuzen. Brojna nekadašnja jezera danas više ne postoje , rječica Norin  vjerojatno se ulijevala u Neretvu (Naro) negdje kod Narone, a u Naroni je bila luka. Pretpostavlja se da je Neretvin tok bio bliže Naroni nego li je danas, te su, vjerojatno jezera Glibuša i Strimen južnije od Narone ostaci nekadašnjeg toka Neretve.

Neretva je bila regulirana , a dolaskom kasne antike  i barbara došlo je zasipanja naronitanske luke.

U antičko vrijeme doline Neretve bila je strateški plovidbeni pravac između Mediterana i kontinentalnih prostora, a Narona je vrhunac svoga razvoja doživjela od 2.do 1.stoljeća prije Krista.

Neki , tada plovidbeni pravci, danas su obrađeno zemljište, odnosno kopnene površine na kojima se mogu naći ostaci brodova nakon brodoloma i drugi nalazi.

Arheološka istraživanja je zbog nanosa teško provoditi, jer se ispod nanosa od nekoliko metara danas nalaze kulturni slojevi koje bi trebalo istraživati.

U svakom slučaju tijekom radova na projektu Aglomeracija Metković, pronađeni su novi nalazi koje će proučavati arheolozi, a hoće li se istraživanja nastaviti i izvan iskopa (kanala) treba vidjeti. Bilo bi dobro kad bi se nastavilo istraživati makar na manjim lokacijama , iako znamo da je to zbog nanosa vrlo teško te da bi država trebala osigurati pozamašna sredstva kako za istraživanja u Naroni tako i za ona na periferiji do današnjeg toka Neretve.

DJEČJI GLAS NERETVE

Malena Ena Nižić očarala publiku, Lei Čotić Nagrada Stručnoga ocjenjivačkoga suda

Objavljeno prije

Ena Nižić osvojila je 1. Nagradu publike, a Lea Čotić Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda na 1. Dječjemu Glasu Neretve koji je u subotu održan na Ljetnoj sceni GKS-a Metković, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića.

Drugu Nagradu publike osvojila je Ana Ilić, a treću Nagradu publike Cvita Vekić.

Na 1. Dječjem Glasu Neretve nastupilo je 15 izvođača, a otvorila ga je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč.

– U godini u kojoj Grad Metković slavi 600. obljetnicu od prvoga pisanoga spomena, Ustanova za kulturu i sport Metković odlučila je organizirati 1. Dječji Glas Neretve. Na audiciji je odabrano 15 izvođača, koji su tjednima uvježbavali svoje nastupe i zaista su svi sjajni i talentirani te mi je zato posebno drago što će baš njih petnaestero biti upamćeno kao prvi izvođači na 1. Dječjemu Glasu Neretve! Sigurna sam kako će svima nama ovo biti, prije svega zabavna večer, ali i da ćemo zajednički otkriti male talente koje ćemo pljeskom podržati večeras, ali i u budućnosti, – istaknula je Mijoč.

Glazbeni dio večeri otvorio je Roko Ilić s pjesmom ‘Dajem ti rič’, a poslije njega je nastupala Ana Ilić s pjesmom ‘Sve dok sanjaš’. Ana Žilić se potom predstavila s pjesmom ‘Nek’ svud ljubav sja’, Ena Nižić je izvela pjesmu ‘Smokvica’, Marija Vučković pjesmu ‘Viski’, a Nikolina Vučković ‘Hajde da ludujemo’. Mara Murtezani otpjevala je ‘I wanna dance with somebody’, Matea Gutić ‘Kokolo’, Mila Vekić ‘Ako te pitaju’, a Zlata Vekić ‘Cesaricu’. Sara Leženić otpjevala je pjesmu ‘Lopove’, Mia Bebić ‘Sve bi seke ljubile mornare’, Ela Bezer ‘Uzbunu’, a Cvita Vekić pjesmu ‘Život nije siv’. Glazbeni dio zatvorila je Lea Čotić s pjesmom ‘Zaljuljali smo svijet’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poslije glasovanja publike te vijećanja Stručnoga ocjenjivačkoga suda, koji su činili profesorica Mihaela Pavlović, profesorica Marija Maja Jerković te poznati bas u klapskom pjevanju Ante Šprlje, uslijedila je dodjela nagrada te proglašenje pobjednika.

Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda Lei Čotić je dodijelila prof. Mihaela Pavlović, dok je 1. Nagradu publike, Eni Nižić uručio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Drugu Nagradu publike Ani Ilić uručila je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a treću Nagradu publike Cviti Vekić je dodijelila direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.

Prvi Dječji Glas Neretve završio je nastupom Ene Nižić koja je pred publikom ponovno izvela pjesmu ‘Smokvica’.

Voditelji programa bili su Melani Primorac i Ivan Šutalo.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije