Ostanimo u kontaktu

DNEVNA BOLNICA METKOVIĆ

Štimac: Projekt Dnevne bolnice ima svoj slijed, nema prepreka za realizaciju do 2020. godine

Objavljeno prije

Posljednjih dana fokus hrvatske javnosti ponovno je na zdravstvenom sustavu, razlog tomu je strašna tragedija u Metkoviću u kojoj je preminuo desetogodišnji dječak. Također, javnost se pita i što je s projektom Dnevne bolnice u Metkoviću, za koju je ministar Milan Kujundžić jučer u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ rekao da su sredstva osigurana.

Na tu temu razgovarali smo s ravnateljem Doma zdravlja Metković, gospodinom Mihovilom Štimcem, koji nam je rekao:

– Dnevna bolnica je jedan moj projekt od prije 7-8 godina, kad sam, znajući da će Sud preseliti na novu lokaciju, pokušavao na sve načine dobiti sada već staru zgradu bivšeg suda za potrebe zdravstvene djelatnosti. To smo uspjeli u 2017-oj, kad je Ministarstvo državne imovine dodijelilo zgradu na upravljanje Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja je opet za potrebe dovođenja projekta Dnevne bolnice dodijelila zgradu na upravljanje Općoj bolnici Dubrovnik. Budući da Dom zdravlja Metković još uvijek nije stranka u postupku, a nadam se da će biti, jer je pola prostora osmišljeno kao buduća Dnevna bolnica, a pola prostora bi se iskoristilo za poboljšanje kvalitete sadašnjeg Doma zdravlja, konkretno, dijalize ili rodilišta koji bi se mogao prebaciti u drugi prostor i samim tim financijski osnažiti Dom zdravlja, a na prostoru dijalize bi se mogla u budućnosti pojačati dijagnostika jednim modernim CT uređajem, što bi opet puno značilo našim ljudima koji moraju za sve ići u Dubrovnik ili Split, – rekao je Štimac.

Na pitanje u kojoj fazi je cijeli projekt i kada bi građani mogli osjetiti da se nešto promijenilo, Štimac je odgovorio:

– Trenutačno se radi na izradi projekta, koji bi mogao biti gotov koncem ove godine, ili početkom 2019-te. Građevinska dozvola, u dogovoru s projektantima i nadležnima koji izdaju dozvole, bi trebala biti u veljači. Nakon toga bi se išlo u raspisivanje natječaja za izvođača radova. Sami radovi po nekakvim procjenama bi trebali trajati jedno godinu dana, a za to vrijeme bi se i raspisao natječaj i za dobavljača opreme za buduću Dnevnu bolnicu, i ja očekujem negdje u 2020-oj, sredinom – koncem, da bi Dnevna bolnica mogla biti realizirana. A do tada malo strpljenja, – kazao je Štimac.

To znači da projekt ima svoj slijed i nema nikakvih prepreka koje bi ga mogle zaustaviti?

– Projekt ima svoj slijed, ali je bilo prepreka u početku. Zgrada je dosta statički bila nesigurna. Onda su razne firme koje su stručne na tom polju napravile ispitivanja, dala svoja stručna mišljenja, i sukladno tome to je uklopljeno u projekt, kao i budući projekt medicinske opreme, i evo to sad sve ide svojim slijedom, – rekao je Štimac te dodao kako je Ministarstvo smanjilo prvotni obuhvat sa 1.350 kvadrata na pola od tog prostora, a ostatak će kvalitetno biti iskorišten u budućnosti, da li kroz EU projekte, da li kroz nešto drugo, ali će sigurno cijela zgrada biti zdravstvene namjene koja će u budućnosti biti kvalitetnija u odnosu na ovo što već imamo.

Piše: Dalibor Čutura / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije