Ostanimo u kontaktu

INA PRESTALA S ISPORUKOM PLINA

Stanari Industrijske dovedeni pred gotov čin, novi udar na džep?

Objavljeno prije

Industrijska

Građanima Metkovića vjerojatno je poznato da u Metkoviću jedan dio zgrada Industrijske ulice zbog pogona INA-e, koji se nalazi u neposrednoj blizini, posjeduje plinsku instalaciju, te da se iz INA-inih spremnika napaja UNP plinom. Takav način opskrbe omogućio je korištenje plinskih bojlera, tako da stanovi i nisu imali potrebe grijanja, kupanja i kuhanja na el. energiju.

Prošlog tjedana INA je prestala sa isporukom plina, a preprodaju i distribuciju ukapljenog plina preuzela je tvrtka CERTUS d.o.o iz Klisa. Za napomenuti je da se radi o distribuciji ukapljenog plina propan-butan, koji je kaloričniji, ali i skuplji od zemnog.

Voditelji ulaza upravo su u fazi prikupljanja Ugovora između stanara i gore navedenog distributera. Nekoliko detalja Ugovora pokušat ćemo sagledati kritički, sa željom i spoznajom vremena u kojem živimo.

Prvi koji upada u oči je taj da stanari spomenutih zgrada već koriste uslugu, a da Ugovor nisu niti potpisali. Drugi je cijena, za koju se navodi da će biti veleprodajna INA–ina, uvećana za trošak najma spremnika plus PDV, a koliki je najam spremnika u Ugovoru se ne navodi.

Također, kupcu usluge ugovorno se nameće održavanje spremnika, plinovoda, te kućnih instalacija i bojlera. Saznajemo da bi samo hladni pogon, bez ikakve potrošnje iznosio između 80 i 100 kn, te uz potrošnju, osiguravanje certifikata, popravke, ispitivanja prema potrebi cijena uvećala za određeni iznos, koja je za mnoge stanare neprihvatljiva.

Ukoliko pojedini stanar ne želi priključak dužan je platiti skidanje mjernog sata u iznosu od 700 kn. Ako se stanari odluče za korištenje plina kao energenta, Ugovor, odnosno potpis i ovjeru bjanko zadužnici na 5 tisuća kuna platit će oko 185 kn.

Problem je ako prelaze na grijanje, i korištenja el. bojlera, prepravke instalacija, novi uređaji, te blokada plinovodnih cijevi dolazi i do par tisuća kuna.

Tvrtaka koja se javila na natječaj vjerojatno ima potrebne certifikate, koje ćemo provjeriti u HERI. Reguliranje cijena također je diskutabilno, jer se cijene mijenjaju svakog utorka, tako da bi faktički svakog utorka netko trebao očitavati mjerne satove.

Da li je bilo više ponuditelja usluge ili samo jedna, pokušat ćemo provjeriti i u Gradu, jer je gradonačelnik pokušao pomoći voditeljima ulaza u pronalaženju riješenja ovog problema. Možda bi najracionalniji potez bio zatražiti od gradske vlasti, da gradska tvrtka Metković Razvoj ili Komunalno poduzeće Metković preuzme, možda pomalo nezahvalnu, ali ozbiljnu obvezu. Vjerujemo da bi tada neke od stavki bile niže.

Ovih dana kao prinudni upravitelj stambenih zgrada na gradskom natječaju dobila je tvrtka Corrigo j.d.o.o.. Navodno, kako neslužbeno doznajemo, tvrtka je osnovana u Makarskoj 2013. godine, prošle godine ostvarila je promet od dvadesetak tisuća kuna, a sad je već spremna upravljati svim zgradama u Metkoviću što se procjenjuje na cca 1,4 milijuna kuna.

Prateću ponudu na ovom natječaju ponudila je tvrtka iz Splita. Da li su ove tri tvrtke, ova za distribuciju plina, ova koja je dobila na natječaju za upraljenje pričuvama, i ova prateća negdje povezane, saznat ćete ako budete pratili Metković NEWs, koji uvijek radi samo u interesu građana. Nema nikakvih insinuacija ni prejudiciranja, postoji samo racionalna zabrinutost za nametnute troškove u ova izrazito teška vremena. Jer između ostalog, uloga medija, osim klasičnog izvještavanja i istraživačkog novinarstva, u demokratskim zemljama je stečevina, a ne privilegija.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije