Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

39. SMOTRA FOLKLORA JADRANSKE HRVATSKE

Smotra folklora ‘Na Neretvu misečina pala’ u Metkoviću će okupiti 57 skupina s oko 1500 sudionika

Objavljeno prije

Ukupno 57 skupina s oko 1500 sudionika nastupit će na 39. Smotri folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ koja se od četvrtka do nedjelje održava u Metkoviću.

Istaknuto je to danas na konferenciji za medije na kojoj su ovogodišnji program predstavili organizacijski tajnik Smotre Zdravko Obradović i umjetnički direktor Smotre prof. Vido Bagur, uz nazočnost ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč.

I ovogodišnja Smotra održava se u organizaciji KUD-a Metković te Ustanove za kulturu i sport Metković, a tijekom četverodnevnoga programa nastupat će folklorne skupine iz Slovenije, BiH, Kosova te Hrvatske. Folklorne skupine iz Hrvatske dolaze iz 12 županija, a iz Dubrovačko-neretvanske u Metković stižu čak 23 plesne skupine.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Program 39. Smotre započinje u četvrtak u Galeriji GKS-a prigodnim programom u spomen Vlahu Paljetku – hrvatskome šansonijeru i skladatelju. Na koncertu će nastupiti vokalne skupine KUD-a Metković te Mandolinski orkestar KUD-a Metković koji je, ujedno, ovogodišnji laureat Dubrovačko-neretvanske županije. Otvorenje plesnih nastupa održat će se u petak na Trgu kralja Tomislava u 18 sati, nakon čega će se u GKS-u u 20 sati održati prva Večer folklornih skupina. Publika će i u subotu na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18 sati moći uživati u nastupima folklornih skupina, a program se od 20 sati ponovo ‘seli’ u metkovski GKS u kojem će se održati druga Večer folklornih skupina.

nedjelju nas na Trgu u 18 sati ponovno očekuje nastup folklornih skupina, a Smotra će tradicionalno završiti Koncertom Marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije proroka s početkom u 20 sati. Na tom koncertu najavljen je nastup 17 skupina, a među njima je i novoosnovani KUD Sveti Stipan iz Opuzena.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Dodajmo i to kako će se u sklopu programa u subotu u Gradskome parku u Metkoviću, u organizaciji Udruge ‘Dobra’ održati 11. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvod ‘Eko Rural’.

UDRUGA ZA OČUVANJE NERETVANSKE BAŠTINE OPUZEN

Neretvanski lađari na Središnjoj svečanosti NAVALIS u Pragu

Objavljeno prije

Foto: Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen

Neretvanski lađari iz Udruge za očuvanje neretvanske baštine Opuzen sudjelovali su na Središnjoj svečanosti NAVALIS na rijeci Vltavi u Pragu. Ova tradicionalna manifestacija posvećena češkom svecu Janu Nepomuku privukla je brojne posjetitelje i sudionike, a naši su lađari svojim nastupom ostavili snažan dojam.

Na poziv organizatora gosp. Zdeneka Bergmana i na preporuku Veleposlanstva RH da budemo službeni učesnici na Svatojanske slavnosti “NAVALIS 2024 u Pragu”, s oduševljenjem smo prihvatili poziv s ciljem da prezentiramo našu baštinu posebno NERETVANSKU LAĐU u metropoli kao što je grad Prag.

OGLAS Zemljišta Jerkovac 740

Svi su oduševljeni našim nastupom.

Zahvaljujem našim domaćinima, posebno mojim lađaricama iz Udruge s Anteom, kao i dragim umirovljenicima Udruge iz Opuzena, a posebno Pučkom zboru.
Zahvaljujem gospođama Jolandi Sinobad Bartulović i Žreljki Srsen, Pavi Jerkoviću mom zamjeniku, Davoru Mediću iz Uruge Stap, Super Mariu-knezu Domagoju, Zoranu Parmaću za pjesmu i rad, Tomislavu Dugandžiću i našem najmlađem članu naše logistike Slavku Musulinu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na kraju zahvaljujem našim domaćinima gosp. Zendeku Bergmanu, našem Veleposlanstvu na čelu s gospođo Ljilànom Pancirov i njenom nama dragom desnom rukom Manji. Također velika zahvala svim donatorima koji su nam pomogli da ostvarimo ovaj projekt što je rezultiralo pozivom za iduću 2025. godinu, – istaknuo je Milojko Glasović, predsjednik Udruge “Baština Neretve.

Središnja svečanost održana je 15. svibnja na pontonima ispod Karlovog mosta, a program je započeo svečanom povorkom s konjima od Nadbiskupske palače. Nakon toga uslijedila je misa u Katedrali Sv. Víta, Václava i Vojtěcha te procesija vjernika uzduž Karlovog mosta do završne molitve pred Crkvom Sv. Franje.

Završetak svečanosti obilježen je spektakularnim vatrometom, skokovima padobranaca i ophodom lađa oko glavnog pontona na kojem je nastupao orkestar. Prisutnima su se obratili praški nadbiskup i gradonačelnica okruga Prag 1 te uz venecijanske gondolijere i veleposlanici Hrvatske i Italije koji su pobjednicima regate lađara podijelili staklene pehare.

Neretvanski lađari te večeri su ponovno predstavili bogatu gastronomsku ponudu, sudjelovali u natjecanju lađa te ponosno kružili neretvanskom lađom oko pontona zajedno s venecijanskim gondolama i praškim drvenim brodovima. Njihova je prisutnost dodala posebnu notu manifestaciji, koju svake godine prati tisuće gledatelja sa obližnjih mostova i sprudova Vltave.

Program su uz pozvane uzvanike pratili i brojni građani i turisti, a neretvanski lađari svojim su prisustvom još jednom potvrdili vrijednost očuvanja i promocije neretvanske baštine na međunarodnoj sceni.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije