Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

GRADSKI VODOVOD

S Matkom Jerkovićem o stanju i ispravnosti vode za piće na izvorištu Doljani

Objavljeno prije

Izvorište Doljani

Izvorište u Doljanima već duže vrijeme nije u optimalnom stanju, i o tome smo već pisali. Zastarjele cijevi, često zaslanjenje vode i njena upitna kvaliteta nakon nekoliko kišnih dana učestala je pojava. Građani su zabrinuti, poglavito oni koji imaju prilike svakodnevno vidjeti stanje samog izvorište kao i pune kanale za odvodnju fekalnih voda u razini crpilišta koje se nalazi u neposrednoj blizini. Unatoč svemu cijena vode u Gradu je visoka, previsoka za standarde građana Metkovića, pa čak i za puno bogatijih sredina, koji kao dio te visoke cijene plaćaju i održavanje vodovodnih cijevi i zaslužuju bolju uslugu. O svemu navedenom kao i o budućim projektima razgovarali smo sa direktorom komunalnog poduzeća Matkom Jerkovićem.

– Prije svega napomenuo bih da je voda u Doljanima bakteriološki ispravna a zbog visokog vodostaja dolazi do zaslanjenja. Problem zaslanjenja moguće je riješiti jedino izgradnjom brane na Neretvi koja bi spriječila prodor morskog klina duboko u Neretvu. Dok s drugu stranu izgradnja kanalizacije u Doljanima riješava zonu sanitarne zaštite užeg dijela izvorišta. Situacija nije jednostavna budući da se izvorište nalazi u BIH, koja nije članica EU, međutim vlasnik samog izvorišta od 1962. godine je Grad Metković, koji je uz potporu Hrvatskih voda od tada pa do danas jedini ulagao kako u izvorište, tako i u vodovodnu mrežu u selu Doljani, međutim za rekonstrukciju kanalizacijske mreže je zadužena Općina Čapljina. Zahtijevati ćemo od Hrvatskih voda da se odreknu dijela sredstava koje im Grad uplaćuje te tim sredstvima sufinancirati izgradnju kolektora u selu Doljani, jer u protivnom, bez njihove pomoći, cijela financijska konstrukcija bi pala po džepu građana grada Metkovića, što ja ne mogu dozvoliti budući da se radi o velikim sredstvima – naglašava Jerković, te ističe da je za takav projekt nužna suradnja Grada Metkovića i gradskog komunalnog poduzeća te Općine Čapljina i njihovog komunalnog poduzeća. Voda u Doljanima je ipak, po riječima stručnjaka, mikrobiološki puno ispravnija nego voda sa izvorišta u Prudu budući da je to krški izvor bogat podzemnim vodama, ali je upravo zbog toga sklonija zaslanjenju jer zbog morskog klina, more prodire kroz podzemlje. Taj problem bi se riješio navedenim projektom, budući da bi cijevi bile zaštićene i statički i dinamički te bi bile otporne na bilo kakve vanjske utjecaje.

Matko Jerković

U tijeku su radovi na biljnom pročišćivaču u Prudu čija je vrijednost 7, 2 milijuna kuna, a gotov je i projekt izgradnje novog kanalizacijskog sustava u selu Prud, kao i djela ceste sa nogostupom na tom lokalitetu, izgradnja kreće tokom sljedeće godine. O projektima koji dolaze na red u Gradu, Jerković izdvaja projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna, za koji je natječaj raspisan prošli tjedan, a trebao bi biti gotov do kraja godine. U planu je rekonstrukcija vodovodne mreže i to u ulici Franje Asiškog do Petra Krešimira IV (cesta od LIDL-a do semafora na Kladi), a prilikom čega će se u dogovoru sa županijskim cestama rekonstruirati taj dio pristupne ceste koja je u jako lošem stanju. Zatim slična rekonstrukcija u ulicama Ilija Bošnjak i Ivo Lole Ribar gdje zbog povećane izgradnje i priključivanja novih kućanstava na postojeću vodovodnu mrežu dolazi do povećih problema u vodoopskrbi te kompletna izmjena vodovodnih cijevi sa kućnim priključcima u ulici Andrije Kačića Miošića – zaključio je Jerković te ističe još jedan projekt koji obuhvaća izgradnju nove kanalizacije i rekonstrukciju vodovoda u ulicama Neretvanskih gusara i Nikole Tesla, gdje je dolazilo do čestog začepljenja septičke jame budući da je njezina veličina bila nedostatna za stanovnike. Projekt bi trebao u realizaciju ovog ljeta.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije